”Spetsavtohozyaystvo” din Tiraspol a decis că frunzele căzute toamna pot fi utile. De aceea ele nu vor mai fi arse, ci depozitate pentru a fi transformate în îngrășământ organic pentru sol.
Instituția din capitala regiunii vor transporta frunzele pe teritoriul unei întreprinderi din oraș și nu la poligonul de deșeuri municipale solide din satul Mălăești, Grigoriopol, cum se făcea până acum.
Directorul frimei, Maxim Bratuh, a declarat pentru ”Novyi Region”, că frunzele vor fi transformate în îngrășământ valoros pentru sol, cu ajutorul unui tip special de viermi, Eisenia Fetida. ”Din frunze vom obține un biomaterial prețios pentru sol, pentru producerea căruia vom folosi viermi roșii californieni. Azi (28 octombrie, a.c.) am scos aproximativ 50 de mașini pentru prelucrarea de frunze la întreprinderea privată de la marginea orașului.”
Șeful ”Spetsavtohozyaystvo” susține că datorită acestei cooperări se vor economisi bani din costurile de transport și în același timp se va îndeplini un volum mai mare de lucru: ”Datorită economiei de timp, ne așteptăm ca până la sfârșitul acestei săptămâni în oraș să nu mai fie acumulări mari de frunziș.”
Și în întreaga lume frunzele căzute toamna sunt utilizate pe larg: producerea de compost, mulci, termoizolarea culturilor și copacilor pe timp de iarnă, chiar și la producerea peleților pentru sobele ecologice, relatează civic.md.