Bea cafea pentru un risc redus de cancer la ficat

7148197639_bb31e8bb8a_o
Foto: Trei cești de cafea pe zi reduc cu 40% riscul de cancer la ficat PC: flickr.com

3 cești de cafea pe zi ar putea înjumătăți riscul de cancer la ficat, spun unii cercetători italieni.

Dintre toate tipurile de cancer, cel de ficat se află pe locul trei în lume în privinţa numărului de decese provocate. Carcinomul hepatocelular (cancer hepatic primar) este cea mai frecventă formă a acestei afecţiuni, iar bărbaţii sunt de trei ori mai predispuşi la această boală decât femeile.

Potrivit medicalnewstoday.com, studiul cercetătorilor italieni de la Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri confirmă rezultatele unor cercetări anterioare potrivit cărora consumul de cafea este benefic pentru sănătatea umană, însă arată că băutura este benefică în special pentru ficat. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie analizând mai multe studii publicate în perioada 1996-2012, implicând 3.153 de persoane.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că, în ciuda rezultatelor obţinute, nu poate fi demonstrată o legătură de tip cauză-efect între consumul de cafea şi incidenţa scăzută a cancerului de ficat. „Efectul benefic al cafelei în prevenirea cancerului de ficat ar putea fi mediat de efectul demonstrat de prevenire a diabetului, pe care cafeaua îl are, diabetul fiind un factor de risc pentru cancer, sau de beneficiile aduse în cazurile de crioză”, precizează Dr. Carlo La Vecchia, coordonatorul studiului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente