25 octombrie – Ziua Europeană a Justiției Civile

518d27171e94b
Foto: Justiția Europeană PC: hub.coe.int

La 25 octombrie este marcată Ziua Europeană a Justiției Civile, care are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiție în materie civilă, în situațiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii sau achiziționează bunuri și servicii într-un alt stat al UE.

Rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiția este un serviciu pentru cetățeni, care le dă posibilitatea de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile.

Ziua Europeană a Justiției Civile este destinată tuturor cetățenilor europeni, studenților și persoanelor care activează în domeniul justiției.

Pe de o parte, ritmul tot mai alert al transformărilor sociale din ultimii ani a generat un proces intens de profesionalizare a justiției civile, ramurile dreptului privat fiind în continuă diversificare. Pe de altă parte, normele și procedurile judiciare devin tot mai specializate și complexe. De aici apare pericolul unei ‘abstractizări’ a modului de funcționare a mecanismului judiciar pentru majoritatea cetățenilor.

Ziua Europeană a Justiției Civile se dorește tocmai o încercare de creștere a gradului de transparență a procedurilor judiciare, în așa fel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetățean în parte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente