Academicianul britanic James Campbell a lansat recent un album ce reuneşte fotografiile şi poveştile celor mai frumoase biblioteci din întreaga lume.
Profesorul la Universitatea din Cambridge a vizitat de-a lungul timpului peste 80 de biblioteci din 20 de ţări de pe glob. Impresionat de frumuseţea acestora, unele dintre ele construite încă din secolul al XV-lea, Campbell şi-a dedicat ultimii trei ani pentru realizarea cărţii ce include imagini spectaculoase.
Pozele realizate de Will Pryce, cel care l-a însoţit pe britanic în călătoriile sale, suprind, printre altele, Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii – cea mai mare din lume, dar şi Biblioteca Malatestiana, din Cesena (Italiania), ce datează din anul 1452.
Preferata profesorului în vârstă de 45 de ani este însă biblioteca Mănăstirii Admont din Austria. Totuşi, în ciuda frumuseţii acestor locuri, James Campbell se arată îngrijorat cu privire la viitorul lor.
„Bibliotecile publice sunt ameninţate în prezent, iar toată lumea vorbeşte dacă nu cumva se apropie sfârşitul lor”, a spus acesta. „Eu le iubesc însă foarte mult şi am vurt să arăt tuturor ce istorie uimitoare au. Percepţia multor oameni despre biblioteci este formată prin prisma experienţelor personale, însă cei mai mulţi nu ştiu cum arată o bibliotecă romană sau medievală. Unele biblioteci sunt pur și simplu locuri unde depozitezi cărţi, în timp ce altele sunt adevărate opere de artă”, a adăugat prof. Campbell.
Totuşi, academicianul spune că nu toate popoarele au aceeaşi percepţie în ceea ce priveşte bibliotecile publice. „Poate că în Europa multe dintre acestea sunt închise, dar în alte colţuri ale lumii, precum China, sunt construite altele noi”, a comentat el, precizând că, în opinia sa, este foarte important ca fiecare ţară să aibă o bibliotecă naţională pusă la punct.