Rodica Cheptine a fost invitată să facă parte din juriul Eurovision Junior 2013, etapa nașională, în calitate de blogger. Aceasta a văzut ce se face în culisele concursului dar de asemenea cum toate concursurile din Moldova se petrec cu scandal.
Rodica spune precum concursul a fost o dezamăgire totală.
Despre participanți
Doar 5 participanți au depus piese și dosare, dintre care o participantă, Tatiana Țâgârlaș, și-a retras piesa. Patru copilași au ieșit să ne prezinte versiunea lor de piesă reprezentativă pentru țara noastră. S-au distins imediat 2 piese, amândouă bune, cu prestații cuvenite, cu interpreți cu adevărat talentați.
Organizatorii acestui concurs nu au nimic comun cu organizația Eurovision pentru adulți, unde președinte este Vitalie Cojocaru. Acest produs aparține Teleradio Moldova, în baza unui contract de exclusivitate. Anii trecuți organizația internațională Eurovision Song Contest punea o taxă de participare a fiecărei țări de câteva mii de euro.
Anul acesta Teleradio Moldova au reușit să negocieze participarea gratuită a participantului nostru în concurs. Dar aceste negocieri au luat timp, respectiv termenul de aplicare a unei piese decente era de fix o lună.
Despre juriu
Au fost aleși 7 membri, din diferite sfere, toate afiliate muzicii, într-o anumită măsură. Au fost înștiințați cu câteva zile înainte de concurs că vor face parte din el. Au fost sunați individual (eu am fost chemată cu 2 zile înainte), fără să știe de ceilalți membri. De aceea, m-am bucurat mult să-l cunosc pe Iulian Filip, care a fost și președintele juriului.
Organizatorii s-au străduit să facă procedura cât mai transaperentă, deschisă și corectă. De aceea, în sală a avut acces oricine a dorit, s-a făcut un live streaming al oricărui moment al concursului, culise sau direct. Înainte de concurs s-a făcut o conferință de presă, în care oricine a putut adresa o întrebare organizatorilor sau juriului.
Despre scandal
Aici a și apărut dubiosul domn, scandalagiul care și-a permis să demoralizeze niște copii și așa emoționați. Vasile Moroșanu se prezintă a fi producătorului uneia dintre participante și a venit cu 2 scrisori din partea participantei retrase și a lui, pe care le-a predat CCA-ului.
Păsul domnului era faptul că anumite televiziuni private au vehiculat intens ideea că Rafael Bobeico, unul din participanți, ar fi deja câștigătorul etapei naționale, acesta fiind anunțat abia ieri, de fapt. Este vorba de incompetența jurnaliștilor de profesionalism mediocru, cărora le-a fost foarte lene să se informeze, și care au preferat să dea pe postul televiziunii la care lucrează, o informație eronată.
Domnul și-a permis înjurii la adresa părinților băiatului, atacuri personale asupra juriului și ne-a afundat pe toți într-un bâlci de prost-gust. Iar copiii stăteau în sală și ascultau toate astea. În sală se vehiculau cuvintele mafie, corupție, porci, o mână de oi, și altele.
Cine este Rafael?
Eu chiar habar n-aveam cine este Rafael Bobeico. Habar n-aveam că el cântă pe la toate concursurile posibile naționale și internaționale. Nu știam că are voce într-adevăr bună și dă dovadă de o conduită, care le lipsește multor adulți. Nu știam nici de prezența lui scenică foarte expresivă, maniera lui de a interpreta o piesă destinată unor maturi, și gropițele din obraji.
”Eu venisem la concurs să ascult 4 piese. Și asta am și făcut. Am ascultat 4 piese, în poziții egale, pe fiecare cu aceeași atenție sporită. Am mai distins-o și pe Andreea Braga, piesa căreia de fapt mi-a plăcut mai mult. Costumul ei, zâmbetul, energia care se transmitea chiar și de pe o scenă anostă de la TRM ( scuzele mele, dar așa este) m-au cucerit de la primul refren. Dar votul total l-a ales pe Rafael.”
Jurizarea s-a făcut individual, fiecare membru al juriului a avut un tabel de scor, unde a trebuit să noteze fiecare piesă cu note de la 1 la 10, fără ca acestea să se repete. Discuțiile în grup sau consultațiile între membri au fost evitate.
Succes, Rafael, la finala din Kiev, din 30 noiembrie 2013.
Sursa: Rodica Cheptine