Dansul Pasiunii la Chișinău învățat de la maeștrii argentenieni

IMG_5223
Foto: Jose Almar şi Juliana Aparicio predau ore de dans la Artico

4 zile de tango la Chișinău s-au scurs rapid în cadrul Moldavian Autumn Dances Tango cu maeştrii în dans Jose Almar şi Juliana Aparicio din Argentina.

Tango-ul argentinian este acapareciat în Chișinău. Acesta beneficiază de o popularitate evidențiată în rândul locuitorilor Chişinăului, care preferă să-şi petreacă serile pe ritmuri latino-americane.

În perioada 17-20 octombrie s-a desfășurat festivalul de Moldavian Autumn Dances Tango. Maeștrii internaționali au transmis tainele dansului pasiunii ucenicilor săi.

Tango la Andy's PC: Facebook
Tango la Andy’s PC: Facebook
Tango la Andy's PC: Facebook
Tango la Andy’s PC: Facebook
Tango la Andy's PC: Facebook
Tango la Andy’s PC: Facebook

Începând cu ziua de joi, de la ora 19, a început desfășurarea programului. Biletele au costat pe măsură :

#950 lei – bilet care oferă acces pentru 2 persoane la spectacolul de dans „Milonga Grande” şi de asemenea 2 workshop-uri cu cei 2 profesori din Argentina;

#250 lei – bilet pentru 1 persoană care oferă acces la spectacolul de dans „Milonga Grande”.

În pofida acestui fapt, la lecții s-au adunat zeci de persoane.

Tango-ul a luat naștere în Argentina, Buenos Aires, la sfârșitul secolului XIX în suburbiile pline de sărăcie ale orașului. Acestea adăposteau un număr imens de emigranți din toate colțurile lumii. Muzica de tango era foarte simplă, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile și tristețile porteno-șilor, numele locuitorilor Buenos Aires. Dansul era simplu și monoton, se dansa pe străzi, bordeluri. Pentru că numărul bărbaților era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din bărbați.

IMG_5209
Artico, centrul unde au avut loc workshop-urile de dans

IMG_5217 IMG_5219 IMG_5220 IMG_5222 IMG_5227 IMG_5228

În anii 20’-50’ a secolului XX a fost epoca de aur a tango-ului. Muzica, dansul și literatura de tango au atins maturitatea artistică. Dictatura militară din Argentina din perioada 1963-1983, cu mici întreruperi, înnăbușă manifestările publice de tango. Tangoul se retrage din nou în cartierele mărginașe ale Buenos Airesului, în petreceri private și mici localuri.

Din anii 80’ tangoul renaște în opinia publică internațională prin spectacole de tango argentinian. Apare un nou stil- “tango fantasia”, stilul de scena, de spectacol, “tangoul de privit”.

Comunitatea de tangueros este foarte diversificata și specializată. Practic s-au păstrat toate stilurile de dans create într-o perioada de aproape 150 de ani.
Inima tangoului a fost si este Buenos Aires. Majoritatea maeștrilor dansatori de tango sunt argentinieni. Tango-ul se dansează în toată lumea, iar Republica Moldova nu face excepție, lucru demonstrat de prezența evenimentului de săptămâna trecută.

Lecții de tango
Lecții de tango

Tangoul este o experiență personală care se trăiește în cuplu pe ringul de dans. Adevărata istorie a tangoului se scrie în fiecare clipă în inima fiecărui dansator de tango.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente