Care este diferența dintre cuvintele „minciună”, „a înșela” și „a induce în eroare”? Universitatea Oxford a făcut publice întrebările pentru interviul de admitere din luna decembrie curent, pentru a „demistifica” procesul.
Care este diferența dintre o scurtă istorie și o nuvelă? Unde este mai ușor să trăiești pe mare sau pe uscat? Acestea sunt tipurile de ”întrebări-enigme”, care ar putea apărea la interviul cu prestigioasa universitate Oxford. Instituția a făcut publice eșantionul anual de întrebări pentru interviul de admitere, cu scopul de a face mai transparent sistemul de selectare a viitorilor studenți.
Printre întrebările din eșantion se numără și cea cu ”ce fel de personaj istoric ai alege pentru un interviu și de ce?”. Cei care își vor alege facultăți legate de filosofie, politică și economie, vor avea o întrebare despre ”care este sensul cuvintelor „minciună”, „a înșela” și „a induce în eroare”?”. Dave Leal de la Universitatea Brasenose a comentat: „Întrebări de acest fel ne ajută să testăm capacitatea unui candidat de a distinge anumite concepte, să revizuiască și să conteste fraze diferite, care conțin anumite cuvinte cheie.”
Martin Speight, profesor de științe biologice, de la Universitatea St. Anne a declarat că el poate întreba pe cineva ” Unde este mai ușor să trăiești pe mare sau pe uscat?”. Și Stephen Tuck de la Universitatea Pembroke, a propus să întrebe pe cei care vor să intre la facultățile istorice, ”ce personalități ar intervieva și de ce?”. ” Problema nu este atât de mult personalitate pe care o va alege candidatul, dar ce fel de probleme va aborda într-un potențial interviu”, a spus el.
Mike Nicholson, directorul comisiei de admitere la studiile de licență, de la Universitatea Oxford, a declarat că acestea sunt următoarele criterii din vizorul comisiei: rezultate GCSE, scorurile de la testele de aptitudini, scrisorile de recomandare, declarațiile personale de intenție și performanță din timpul interviului, iar ultima parte poate fi cea mai dificilă pentru mulți candidați. „Cele mai multe interviuri nu implică întrebări ciudate sau irelevante, dar ar putea conține o problemă de logică din matematică sau un text nou să fie citit și discutat. Membrii comisiei pot începe pe un teritoriu familiar și apoi să treacă la subiecte pe care studenții nu le-au studiat mai înainte.”
Sursa: independent.co.uk