Cea mai literară ţară din lume. Unul din zece locuitori este scriitor

Rvk_Bokmenntaborg-73
Foto: Ţara în care unul din zece locuitori e scriitor PC: visitreykjavik.is

Există o ţară care conduce în topul mondial al celui mai liber internet. Acest stat, cu doar 300.000 de locuitori, conduce şi în clasamentul celor mai mulţi scriitori raportaţi la populaţie.

Este vorba de Islanda, statul în care un locuitor din zece este scriitor, potrivit gandul.ro

În limba islandeză, există expresia „toată lumea are o carte în stomac”, care se referă la faptul că foarte mulţi islandezi scriu cărţi.

Mediul este destul de competitiv. Mai ales deoarece locuiesc alături de mama şi de partenerul meu, care sunt şi ei scriitori cu normă întreagă. Dar încercăm să publicăm în ani diferiţi ca să nu concurăm prea mult unii cu alţii”, a povestit romanciera Kristin Eirikskdottir.

Scriitorii sunt respectaţi aici. Trăiesc bine. Unii dintre ei chiar primesc un salariu”, spune Agla Magnusdottir, director al Centrului Islandez pentru Literatură, prin care statul oferă susţinere financiară pentru literatură şi traduceri.

Romancierul islandez Solvi Bjorn Siggurdsson spune că scriitorii din prezent trebuie să le fie recunoscători celor din trecut: „Suntem o naţie de povestitori. Când era întunecat şi frig, nu aveam nimic altceva de făcut. După obţinerea independenţei faţă de Danemarca în 1944, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea”, spune Siggurdsson.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente