2014 a fost declarat anul lui Dumitru Matcovschi

646×404 (1)
Foto: Guvernul a aprobat: 2014 - anul lui Dumitru Matcovschi PC: adevarul.ro

Anul 2014 a fost declarat anul regretatului poet Dumitru Matcovschi. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de membrii Cabinetului de Miniștri.

„Toate meritele deosebite ale poetului sunt inestimabile şi în anul 2014 am putea să plătim cel puțin o parte din respect față de Dumitru Matcovschi”, a declarat Premierul Iurie Leancă. Șeful Executivului propusese încă la ședința Guvernului din 3 iulie, ca 2014 să fie declarat anul lui Dumitru Matcovschi.

Reamintim că poetul a murit miercuri seara, 26 iunie, la vârsta de 73 de ani.

Pentru merite deosebite, în 1989, lui Dumitru Matcovschi i se conferă titlul de Scriitor al Poporului. În același an, el devine laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. În 1997 se învrednicește de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”. Este cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Științe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Anul 2013 este anul lui Spiridon Vangheli.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente