13 cele mai interesante întrebări de la Cupa Liceelor 2013

IMG_0393
Foto:Carnetele în care participanții și-au notat întrebările

Cupa Liceelor 2013 la jocul de Ce?Unde?Când? a fost câștigată de către echipa Velvet din Liceul Mircea Eliade. Cupa a fost organizată de către Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, iar echipa #diez a decis să vă prezinte cele mai interesante întrebări de la cupă.

Întrebarea #1.

Atenţie, în întrebare sunt înlocuiri!

Cercetătorul australian în domeniul sănătăţii, Nathan Grills, a ajuns la concluzia că X este un exemplu rău pentru tânăra generaţie. Acum aproape 6 ani, conducerea unui supermarket britanic i-a trimis pe toţi X-şii care lucrau acolo la o sală de sport, pentru a arăta bine şi a fi un exemplu bun pentru copii.

Î: Ce sau cine a fost înlocuit prin X?

Răspuns: Santa Claus 

Întrebarea #2.

Într-o comedie franceză se povesteşte cum unei companii care comercializa apă minerală, cineva încearcă să-i aleagă o denumire potrivită. Una dintre versiuni conţine, fonetic, acelaşi cuvânt, în două limbi diferite şi coincide cu numele unui toponim. Dacă această denumire ar fi în realitate purtată de o companie franceză, atunci este puţin probabil ca produsele ei să fie populare printre francezi.

Î: Despre ce denumire este vorba?

Răspuns: Waterloo 

Întrebarea #3.

În anul jubiliar 1993 a avut loc un sondaj printre cetăţenii americani. 49% despre cei întrebaţi au dat cel mai răspândit răspuns – „CIA”, pe locul 2 a fost răspunsul „mafia”, pe 3 – „cubanezii”, iar pe patru – „URSS”.

Î: Care a fost răspunsul de pe locul 5?

Răspuns: Lee Harvey Oswald 

Întrebarea #4. 

Soţul Angelei Merkel, Joachim Sauer, este departe de politică şi nu-i place să fie o persoană publică. Există un singur eveniment care are loc anual în Germania, şi anume Festivalul Bayreuth, unde acesta apare regulat. Porecla pe care i-au dat-o jurnaliștii, în legătură cu acest fapt, coincide cu numele unui roman scris de Gaston Leroux în anul 1910.

Î: Numiți porecla!

Răspuns: Fantoma de la operă 

Întrebarea #5.

În teatrul japonez kabuki, decoraţiunile sunt schimbate chiar în timpul acţiunii. Conform părerii unora, de aici porneşte o anumită tradiţie cromatică.

Î: Răspundeţi cu un cuvânt în limba japoneză, de cine este legată tradiţia?

Răspuns: Ninja  

Participanții gândesc răspunsul la întrebări
Participanții gândesc răspunsul la întrebări

Întrebarea #6. 

Unele aplicaţii pentru vizualizarea paginilor de internet care strâng informaţii despre utilizatori au primit o poreclă formată din 2 cuvinte. Porecla este aproape identică cu cea a unui personaj dintr-un roman politic scris în anul 1948.

Î: Scrieţi în limba engleză, care este porecla dată aplicaţiilor?

Răspuns: Big Browser 

Întrebarea #7. 

În astronomie, cel de lângă noi face parte din grupul primului, iar în mitologie, ei trăiau în Tesalia, fiind consideraţi o pacoste de către oameni. Conform poetului roman Lucreţiu, ei nu ar fi putut exista, fiindcă părţile lor ar ajunge la maturitate în timpuri diferite şi ele ar muri la o diferenţă de jumătate de veac.

Î: Despre cine este vorba?

Răspuns: Centauri. 

Întrebarea #8. 

În anul 1788, Parisul suferea de îngheţuri, iar Ludovic al XVI-lea a procurat din banii săi lemne pentru săraci. Oamenii mulţumiţi i-au construit regelui un monument, care din păcate nu s-a păstrat până în prezent.

Î: Răspundeţi cu exactitate, de ce nu s-a păstrat monumentul?

Răspuns: S-a topit 

Întrebarea #9. 

Pe pachebotul transatlantic „Britania”, în meniul zilnic era inclus ceaiul tradiţional englez. În legătură cu acest fapt, Charles Dickens a fost foarte uimit când a văzut la începutul călătoriei cum EA a fost urcată la bord.

Î: Cine sau ce este EA?

Răspuns: O vacă 

Întrebarea #10. 

Citat din cartea „Paris. Biografia unui oraş măreţ”: „Parisul este descris atât de bine, despre el au fost spuse atât de multe, încât chiar şi cei care niciodată nu au văzut oraşul ştiu cum arată el”.

Î: Care expresie din două cuvinte franceze este utilizată după acest citat?

Răspuns: Deja vu 

Întrebarea #11. 

După spusele eroului cărţii lui Herman Melville, atunci când el a rănit balena, a avut loc un fenomen miraculos, pe care noi îl ştim mai bine dintr-o altă carte, mult mai veche.

Î: Ce fenomen s-a întâmplat?

Răspuns: Apa s-a transformat în vin 

Întrebarea #12. 

Într-o carte scrisă la sfârşitul vieţii, Vladimir Nabokov îi ordona EI să vorbească. Dramaturgul scoţian James Barrie scria că Dumnezeu ne-a dat-o pentru ca noi să avem întotdeauna trandafiri în decembrie.

Î: Numiţi-o pe EA!

Răspuns: Memoria 

Întrebarea #13. 

În Evul Mediu, locuitorii provinciei Italiene Chiaretto [ciareto] s-au specializat în prepararea medicamentelor şi poţiunilor. Reputaţia chiarettanilor [ciaretanilor] în Europa nu era însă foarte bună.

Î: Cum erau numiţi adesea locuitorii acestei provincii?

Răspuns: Şarlatani 

Întreg pachetul îl veți putea vedea pe CUC.

PS: Pentru a vedea răspunsul selectați spațiul de lângă cuvântul răspuns, ele sunt scrise cu alb.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente