Franța: „România nu este pregătită pentru Schengen”

romi_la_cersit_59a504c960
Foto: Romi la cerșit în Franța PC: evz.ro

Problema imigrației, mai ales a romilor, se află în centrul dezbaterii politice din Franța. În acest sens, România nu poate intra în Schengen.

Guvernul Franței consideră că „nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca România să intre în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, a declarat marți ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, în Adunarea Națională.

El a răspuns unei întrebări adresate de deputatul Gilbert Collard, potrivit Europe 1. Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat, tot marți, în fața deputaților francezi, că integrarea romilor este posibilă dacă respectă „legile Republicii”.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, apreciase recent că „soluțiile de integrare” prevăzute pentru romi în Franța nu se pot aplica „decât câtorva familii” și că „romii au vocația să se întoarcă în țara lor și să se integreze acolo”, mai ales în România și Bulgaria.

Şapte asociaţii caritabile franceze, printre care Secours Catholique şi Médécins du Monde, plus colectivul organizaţiei Romeurope i-au scris preşedintelui francez, cerându-i să-şi precizeze poziţia în chestiunea romilor, care divizează de mai multe zile Guvernul socialist de la Paris. Picătura care a umplut paharul şi a provocat reacţia acestui grup de asociaţii au fost recentele declaraţii ale ministrului francez de Interne, Manuel Valls.

Acesta a spus: „Am dorit să transmitem această scrisoare doar ca să reamintim valorile Republicii franceze. Declaraţiile lui Manuel Valls sunt în sine insuportabile dar ele sunt înainte de toate contrare valorilor Republicii şi asta ne-am dori să auzim de la preşedintele François Hollande. Nu e vorba doar de declaraţii deplasate ci de un atentat contra pactului republican şi contra coeziunii sociale. Declaraţiile lui Manuel Valls sunt de tip rasist întrucât o populaţie întreagă este rezumată la originea ei etno-rasială. Acest lucru este intolerabil din partea ministrului de interne”.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente