Constantin Cheianu despre tragedia jurnalismului de azi

IMG_0007
Foto:Constantin Cheianu, oaspetele Arenei tinerilor jurnaliști

Astăzi, 28 septembrie 2013, a avut loc relansarea Arenei Tinerilor Jurnaliști. La eveniment a fost prezent și oaspetele de onoare, Constantin Cheianu, care a vorbit despre puterea tinerilor, a jurnaliștilor, dar și a guvernării comerciale.

#diez a fost prezent la eveniment. După o pauză de trei luni, Arena a adus tinerii și viitorii jurnaliști în fața specialistului pentru a învăța ceea ce nu se predă la orele de curs de la universitate.

Constantin Cheianu activează în această industrie din anul 1983. A debutat în jurnalism având o rubrică în ziarul Literatura și Arta. El este, de asemenea, dramaturg, dar a scris și proza „Sex și Perestroică”.

Constantin Cheianu consideră perioada de grație, cea a perestroicii. „Ea e mai buna decât ce trăim astăzi pentru că atunci funcționau instrumentele mediatice. Jurnaliștii aveau curaj și scriau adevărul, guvernanții țineau cont de tot ce se scrie în presă, tremurau și se vedeau efecte după asta. Presa era îndrăgita de public și era drept exemplu pentru cititori.

După cucerirea independenței, există un handicap pe care nu îl putem înlătura nici astăzi. Presa s-a împărțit, la fel ca și societatea, în mai multe tabere. Orice se face de cei de o altă orientare este considerat de o rea credință, în timp ce puterea continua să accentueze contradicțiile dintre grupurile etnice.”

Astăzi, om de televiziune, el spune că „un grad de libertate al presei ca și cel de astăzi nu exista nici în timpul perestroicii. Nu credeam ca îmi voi permite vreodată sa fac asemenea emisiuni cum ar fi „Ora da ras” sau „Mai pe scurt”. Puținile încercări de a critica guvernarea comunistă, aveau să coste jurnaliștii foarte mult.”

„Chiar și în perioada comunistă nu se știa nimic despre Plahotniuc, cel care ataca Victoria Bank. Acum el este în văzul tuturor și nu este intimidat de opinia publică. Timp de 5 ani nu a știut nimeni cum arată. În 2009 are loc un fenomen inedit: poți să spui adevărul despre toți, să le dezvălui cu probe identitatea coruptă, doar că efectul nu mai este văzut”, a mai spus Cheianu în contextul libertății presei.

„Acum, omul s-a obișnuit sa se dea când cu unul când cu alții. Nu poți avea nici o încredere în cei de sus. Nu trebuie sa te pui cu ei, dar sa te supui. Lumea preferă sa plece. Nimeni nu crede că guvernanții pot fi schimbați. Calitate parșivă și paradoxală: anume ei sunt invidiați, cei care „știu cum să fure”.

Până la venirea democraților se sprijinea orientarea, odată cu venirea acestora, jurnaliștii au început a fi cumpărați, și anume cei care vor putea bine să „servească domnul”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente