Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi lansate joi, 19 septembrie la ora 19:00. Ele vor culmina printr-o serie de evenimente.
Cele mai importante evenimente organizate în această zi vor fi:
#1. 19 septembrie, ora 14.00 în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului – Ministerul Culturii în colaborare cu Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor vernisează expoziţia ”Patrimoniul cultural – o punte spre viitor”;
#2. 20 septembrie, ora 14.00 în Sala de Conferinţe a AIRM va avea loc masa rotundă „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate” – Ministerul Culturii, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor în colaborare cu studenţii din ciclul masterat al UPS „Ion Creangă” din Chişinău.
Mai multe detalii puteți afla urmărind pagina de Facebook a evenimentului.
Lansate în 1985, în Franţa, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând din 1999, ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei. Cele 50 de ţări semnatare ale Convenţiei culturale europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului, oferind vizite la comorile culturale şi deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului. Evenimentele culturale aduc în prim-plan arhitectura şi arta locală, precum şi meşteşugurile şi tradiţiile, şi vizează, totodată, promovarea înţelegerii reciproce între cetăţenii europeni.
În anul 2012, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an în Republica Moldova a avut loc o serie de evenimente culturale importante (conferinţe ştiinţifice, mese rotunde, ateliere de lucru, expoziţii, vizite de documentare, manifestări folclorice etc.), care se vor desfăşura în Chişinău şi în localităţile din ţară, evenimente menite să contribuie la sensibilizarea cetăţenilor ţării şi a publicului larg, precum şi a autorităţilor publice centrale şi locale, cu privire la bogăţia şi diversitatea patrimoniului cultural naţional, valoarea acestuia pentru societate şi despre necesitatea de a proteja patrimoniul cultural împotriva ameninţărilor de distrugere