Pachebotul de croazieră Costa Concordia, eșuat de aproximativ 20 de luni în apropierea Insulei toscane Giglio, în Italia, a început să fie repus pe linia de plutire astăzi, 16 septembrie.
La prânz, o parte a cocii, acoperită de rugină, a apărut, de sub apă, pe ecranele instalate de operatori pentru supravegherea de la distanță a operațiunii de readucere a fostei nave de croazieră de lux pe linia de plutire, scrie mediafax.ro.
Duminică, grupul american Carnival şi filiala sa Costa Crociere, proprietara vasului de croazieră, care acoperă costurile acestei operațiuni de amploare (peste 600 de milioane de euro în acest moment), s-au arătat optimiste. „S-a făcut totul pentru ca operațiunea să reușească”, a spus Franco Porcellacchia, director de proiecte pentru Carnival.
Este pentru prima dată când o astfel de operațiune este efectuată pe un vas atât de mare – lung de aproape 290 de metri şi înalt ca un imobil de peste zece etaje – şi poziţionat într-un asemenea mod – cu partea dreaptă așezată pe stânci.
Fostul pachebot de croazieră a naufragiat pe 13 ianuarie 2012. Naufragiul s-a soldat cu 32 de morţi, în timp ce două persoane, o italiancă şi un indian, sunt în continuare date dispărute.
Traficul maritim este întrerupt în jurul insulei. Operațiunea de repunere pe linia de plutire a navei Concordia va dura toată noaptea.
Operațiunea de repunere pe linia de plutire a navei de croazieră Costa Concordia va dura toată noaptea şi ar urma să se încheie marți dimineață, anunță coordonatorii operațiunii.
„Va fi o noapte lungă”, a declarat Franco Gabrielli, coordonatorul operațiunii. Costurile operațiunii de repunere pe linia de plutire a imensei nave, scufundată parțial în ianuarie 2012, într-un accident soldat cu 32 de morți, depășesc 600 de milioane de euro.