Codul de servire a vinului în 10 pași

timthumb.php
Foto:Codul bunelor maniere de servire a vinului PC: themomiverse.com

Fiecare are un model aparte prin care servește vinul, dar puțini știu că aceasta este o adevărată artă. Pentru aceasta, #diez prezintă tehnica prin care un somelier va trebui sa efectueze serviciul vinului.

Cei zece pași reprezintă un cod standard care face parte din cerințele Curții Master Somelierior din Statele Unite ale Americii și Mare Britanie în cadrul serviciului “fine dining”.

#1. Prezentarea sticlei

Sticla trebuie prezentata întotdeauna în dreapta gazdei, care este de obicei una și aceeași persoană care a comandat-o. Eticheta trebuie să fie vizibilă, prezentata în sus, iar numele vinului împreuna cu anul de producție trebuie spus clar și precis, pentru eliminarea oricărei confuzii, deoarece multe etichete sunt foarte similare în aparență. De asemenea trebuie să existe un material textil sub sticlă, al cărei culoare trebuie sa fie în concordanță cu standardele restaurantului. În general acesta este alb.

#2. Capsula de plumb (în cazul sticlelor vechi) sau plastic, trebuie tăiată sub buza gâtului sticlei

După acceptul obținut din partea gazdei, care este de obicei o simplă afirmație, capsula trebuie tăiată și înlăturată, în vederea eliminării micilor particule de murdărie ce ar putea exista sub ea. Vinurile roșii vechi, cu capsulă de plumb, au de obicei oxid de plumb sub aceasta, datorită umidității din locul în care sticla a fost păstrată. În cazul în care capsula este tăiata prea sus, acești oxizi pot interacționa cu vinul, având ca rezultat un efect nedorit. După această operațiune, gura sticlei trebuie ștearsă cu materialul textil menționat mai sus.

#3. Introducerea tirbușonului

Tirbușonul trebuie poziționat și introdus exact în centrul dopului, după care, printr-o mișcare în sensul acelor de ceasornic, se începe perforarea dopului. Tirbușonul standard are cinci spire. În momentul în care s-a ajuns la cea de-a patra spiră, mișcarea trebuie oprită. În caz contrar, dopul va fi perforat în partea opusă, iar particulele de plută rezultate pot cădea în interiorul sticlei.

#4. Extragerea dopului

Printr-o pârghie făcută cu ajutorul buzei sticlei, dopul este extras până când aproximativ 90% din suprafața sa este în exterior. Restul dopului este scos prin apucarea acestuia cu degetul arătător, mijlociu și cel opozabil. Zgomotul făcut la ieșirea dopului din sticlă trebuie sa fie practic inexistent.

#5. Prezentarea dopului

Cu mult timp în urmă, anumite persoane obișnuiau să înlocuiască vinurile de valoare cu vinuri mai puțin scumpe, în vederea obținerii unui profit. Pentru eliminarea oricărui dubiu în aceasta privință, dopul trebuie prezentat gazdei pe o farfurică sau pe o tavă mica, în vederea confirmării faptului că numele producătorului este același cu numele de pe eticheta sticlei. Un al doilea motiv este ca gazda să poată verifica că dopul nu este fărâmițat în partea inferioara și că nu prezintă urme de oțetire sau alte mirosuri neplăcute. După aceasta operațiune, se va șterge din nou gura sticlei. După aprobare, dopul trebuie retras.

#6 Probarea vinului

Prin partea dreaptă a gazdei se va turna în paharul acesteia o cantitate mica de vin (15-25ml.) în vederea degustării. Asigurați-vă ca eticheta este la vedere.

#7 Servirea vinului

După acceptarea vinului de către gazdă, se poate începe servirea oaspeților în sensul acelor de ceasornic, după cum urmează:

– Dacă există un oaspete de onoare (de obicei acest lucru este anunțat în momentul rezervării mesei la restaurant) el sau ea trebuie servit primul.

– Femeile în vârstă

– Femeile tinere

– Bărbații în vârstă

– Bărbații tineri

#8. Paharul gazdei este întotdeauna umplut ultimul.

#9. Poziționarea sticlei

În cazul în care se servește un vin alb, sticla trebuie pusă în frapieră, în cazul unui vin rosu, sticla se așează în fața gazdei pe o farfurică, cu eticheta îndreptată spre el/ea.

#10. Mențineți paharele umplute la nivel, pe toată durata cinei.

Taguri: #vinlatine
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente