Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului la Arcul de Triumf din Chișinău

DSCN3798
Foto: Liuba Ceban despre lupta împotriva suicidului

Astăzi, 10 septembrie, se sărbătorește Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. În Republica Moldova ea a fost celebrată în cadrul unei Șezători „La lumina speranței”.

Liuba Ceban, organizatorul evenimentului a spus pentru #diez care este mesajul acestei zile „Mesajul nostru pentru tinerii care poate au prea multe lucruri cu care se confruntă și nu știu ce să facă este că împrejurările vieții nu dictează valoarea tinerilor. Ei sunt mult mai importanți decât situațiile prin care trec și orice problemă poate fi depășită. Dacă au nevoie de ajutor, pot să se adreseze organizației noastre, la specialiști care ar putea să îi ajute pentru a depăși stările dificile, cele care apasă sufletul.

Este inutil să ții totul în tine și să te confrunți singur cu toate situațiile trăite. Trebuie să fii deschis mereu pentru a lăsa pe cineva să te ajute.”

Despre feedback-ul de obținut după acest eveniment, ea a spus: „Așa cum tema suicidului este o temă tabu în Republica Moldova, noi ne-am dori să sensibilizăm societatea. Persoanele în familiile cărora au avut loc cazuri de suicid nu ar trebui privite crud. Ele suferă mai mult decât fiecare din noi ne-am putea imagina, iar judecările noastre ar putea duce la un nou caz de suicid. Familiile suferă în tăcere. Nu expun ceea ce simt. Deseori poartă un sentiment de vină.

Am vrea ca oamenii să înceapă a spune „Bună ziua! Ce mai faci? Cu ce aș putea să te ajut?” atunci când știu că cineva are nevoie de susținerea și încurajarea lui.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente