(foto) Dans și cântec la „Concertul Prieteniei moldo-italiene”

DSC_0839
Foto: Concertul Prieteniei a două țări latine: Moldova și Italia

Prietenia se leagă prin împărțirea tradițiilor. Timp de o săptămână o delegație din Italia este prezentă la Chișinău. După ce duminica trecută au admirat cu desăvârșire cultura Republicii Moldova la Festivalul Meșteșugarilor din Criuleni, ieri, 29 august, ei au demonstrat tainele dansului italienesc.

Concertul Prieteniei a două țări latine: Moldova și Italia a început în Scuarul Europei prin cuvântul de salut al Marianei Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale Bogdan Petriceicu Hașdeu. Ea a menționat faptul că acesta este unul „din puținele evenimente organizate despre cultura Italiei la Chișinău. Mai des observăm răspândirea culturii române în Italia.”

DSC_0752
Concertul Prieteniei în Scuarul Europei

Trei ansambluri folclorice din Italia – Tencitt, Frustatori di Ferno și Sem chi insci și-au demonstrat măiestria. Printre dansurile interpretate se numără și tarantella.

DSC_0650
Ansamblurile folclorice din Italia prezente la eveniment #1
DSC_0649
Ansamblurile folclorice din Italia prezente la eveniment #2

Tarantella este o amplă și diversificată familie de dansuri tradiționale, distribuite în special în regiunile din sudul Italiei (Sicilia, Basilicata, Calabria, Molise si Puglia). Doar în câteva regiuni se mai păstrează astăzi tradiția vie și autentica a acestui dans, demonstrată ieri în Scuarul Europei.
Tarantella se poate dansa în pereche (nu neapărat bărbat și femeie), în două perechi sau în cerc. Dansul Tarantella este legat în mare parte cu vindecarea unei mușcături de acestui păianjen. Cine era mușcat sau credea ca a fost mușcat, apela la o terapie prin acest dans ce provoca o
expulsie a veninului prin transpiratie. Nu toate formele de dans erau legate a acest fenomen.Se dansa și cu ocazia sărbătorilor religioase, la Botezuri, Căsătorii, ca semn de bucurie. Unii istorici atribuie orașului Taranto originea acestui dans, care în antichitate era denumit Tarantedde.

Concertul a fost organizat de Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hașdeu în parteneriat cu Fundația de promovare socială Copilul
Concertul a fost organizat de Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hașdeu în parteneriat cu Fundația de promovare socială Copilul

Dansul cu biciul a fost unul din cele mai înfricoșătoare dar și mai interesante. Spectatorii impresionați se fereau de bici cu toate că acesta era mânuit cu atenție de italieni.

collage italia2
Dansul cu biciul, deși este complicat, este practicat și de femei
DSC_0736
Acest dans presupune multă atenție. Biciul este mânuit într-un asemenea mod încâd să se lovească de el însuși, dând ritm muzicii.
DSC_0867
Oaspeții din Italia au demonstrat măiestria în timpul dansurilor
DSC_0879
Acest dans are loc si de acrobații
Mulți dintre cei prezenți la eveniment au venit fiind atrași de melodiile ce răsunau în Grădina Publică Ștefan cel Mare
Mulți dintre cei prezenți la eveniment au venit fiind atrași de melodiile ce răsunau în Grădina Publică Ștefan cel Mare

Concertul a fost organizat de Biblioteca Municipală B.P.Hașdeu în parteneriat cu Fundația de promovare socială Copilul, și susținerea Preturii sectorului Buiucani. În cadrul evenimentului, de asemenea, a participat și ansamblul Ștefan Vodă, condus de Tudor Ungureanu. Ansamblul a cântat piese patriotice și „La mulți ani”.

 

Invitatul de onoare Enrico Nunziata, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, a apreciat evenimentul în sine și relațiile moldo-italiene.

 

 

Concertul Prieteniei a două țări latine: Moldova și Italia
Concertul Prieteniei a două țări latine: Moldova și Italia
DSC_0790
Zeci de mii de persoane din Republica Moldova sunt plecate la muncă în Italia
DSC_0779
Cei mici au învățat noi mișcari ale dansului itaian
DSC_0808
Concerul a fost organizat cu sprijinul Preturii Buicani

 

La eveniment au fost prezenți atât cei mici, câtși cei înțelepți.
La eveniment au fost prezenți atât cei mici, cât și cei înțelepți.
Taguri: #Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente