Pentru a evita furturile de telefoane mobile, Inspectoratul Genaral al Poliției vine cu câteva recomandări.
Și anume:
# renunţă la portul telefonului mobil suspendat la gît sau deschis în mînă;
# se recomandă ca în transportul public să pui telefonul în buzunarul interior al hainei (cel mai bine să fie prevăzut cu fermoar);
# cel mai uşor este de sustras telefonul din buzunarul din spate, unde acesta aproape nu este controlabil. Din buzunarele din părţi a pantalonilor, telefonul poate cădea cînd te scolu sau aşezi.
# nu împrumuta telefonul mobil necunoscuţilor,
# poți oferi persoanei telefonul pentru ca să vorbească de sine stătător, ţinând aparatul la urechea acestuia;
# dacă s-a întîmplat un caz imprevizibil sau un accident pur şi simplu formează personal numărul serviciului abilitat (urgenţă medicală, pompieri, poliţia, salvatori, etc.).
# nu trebuie să opui rezistenţă atunci când agresorul încearcă să-ți ia telefonul mobil.
Cea mai simplă şi eficientă modalitate este blocarea telefonului de către operatorii de telefonie mobilă.
Fiecare telefon are numărul său unic din producţie – IMEI (International Mobile Equipment Identifier) – identificatorul internaţional unic al aparatelor mobile. Acesta se introduce în programul telefonului la producţia acestuia şi reprezintă o combinaţie din 15 cifre.
Fiecare cetăţean urmează să-şi cunoască numărul IMEI al telefonului său, să-l transcrie şi să-l păstreze într-un loc sigur, separat de telefon. Acesta se poate găsi pe cutia telefonului sub codul de bare, pe corpul telefonului sub baterie şi formînd numărul *#06#, după care IMEI va apărea pe ecran.
În cazul cînd telefonul tău a fost sustras, în mod de urgenţă anunţă telefonic poliţia la tel. 902 şi depune o sesizare, în care să descrii cele întîmplate, la cel mai apropiat sector sau post de poliţie.