Agenția guvernamentală americană Corpul Păcii în Moldova celebrează astăzi, 14 august, 20 de ani de la venirea primilor voluntari în Republica noastră.
Voluntarii americani își fac serviciul în Moldova din 1993. Cu această ocazie a fost organizat evenimentul “Storytellers”, unde au fost prezentate succesele şi provocările de care au avut parte agenția în această perioada.
Peste 20 de persoane au povestit despre experiențele lor și cele mai memorabile amintiri legate de Corpul Păcii petrecute în țara noastră. Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova, Mary Pendleton, primul Ambasador al SUA în Republica Moldova, Justine Murray, primul Director de țară al Corpului Păcii în Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei, vice-ministeru, se numără printre cei 20 de vorbitori ai evenimentului.
Primul președinte, Mircea Snegur, a declarat că reprezentanții Corpului Păcii au contribuit, prin proiectele pe care le realizează, la apropierea Republicii Moldova de Statele Unite și Uniunea Europeană.
Mary Pendleton, primul Ambasador al SUA în Republica Moldova, în perioada anilor 1992-1995, a vorbit în cadrul evenimentului despre dificultățile care le-a întâmpinat atunci când a decis să aducă organizația și primii voluntari ai Corpului Păcii în țara noastră.
Justine Murray, primul Director de ţară al Corpului Păcii în Moldova, a povestit despre dificultățile prin care au trecut prima generație de voluntari veniți din Statele Unite. „Primul grup de voluntari a fost minunat. Noi am venit într-un program fără istorie și fără ca cineva să spună: Acesta e modul în care noi am făcut-o data trecută”. Primul grup a făcut cărarea și a determinat cursul în multe sensuri – stabilirea relațiilor cu familiile gazdă, spărgând gheața la fiecare școală. Îmi amintesc vizita într-o școală în care era gheață pe fereastra unei clase. Elevii, desigur,purtau hainele lor, căciulile și mănușile, încercând să se concentreze la subiect, în loc să se gândească la cât de frig era”, a povestit doamna Murray.
Vice-ministrul Educației din R.M, Liliana Nicolaescu-Onofrei și-a relatat experiența sa legată de voluntarii din Corpul Păcii și de experiența sa în calitate de Coordonator al programului. „Știu că undeva în Statele Unite, trăiește o tânără pe nume Hanna Cricova, care își datorează nașterea și numele șansei pe care au avut-o părinții ei, pentru a se găsi unul pe altul în Moldova. Sunt un fan al Corpului Păcii Moldova timp de 20 de ani la rând. Am o insignă a Corpului Păcii, am un ceas cu însemnele acestuia. Am aceste amintiri frumoase și am această oportunitate de a exprima sincere mulțumiri organizației dumneavoastră pentru faptul demonstrat de a oferi șanse.”
Prin intermediul Corpului Păcii, în Moldova activează 120 de voluntari care muncesc în special în localitățile rurale. Unii dintre ei lucrează în săli de clasă predând limba engleză sau educația pentru sănătate. În centrele medicale locale oferă informații despre sănătate. Alții – în primării şi cu diferite organizații din comunitate pentru a asigura beneficiarii cu servicii mai bune. Colaborează cu fermierii şi antreprenorii din businessul mic pentru a spori profitul producției. Majoritatea lucrează în sate sau centre raionale, doar câțiva în orașe mari. Corpul Păcii achită toate cheltuielile legate de instruirea şi asistenţa lor. Partenerii locali le oferă locuri de muncă, conlucrează cu ei la realizarea proiectelor, îi ajută să se adapteze la viaţa din Moldova, la plasarea în familii gazdă.
Anterior, în luna iunie, voluntarii Corpului Păcii care activează în Moldova, au sărbătorit 20 de ani de voluntariat în țara noastră printr-un „Tur al Moldovei”, unde au avut de străbătut la pas un traseu de circa 150 km, prin diferite oraşe şi sate.
Voluntari americani au realizat, până acum, 500 de proiecte în Republica Moldova, în special, în domenii cum ar fi agricultura şi protecţia socială. De la demararea programului, în țara noastră au venit peste 1.100 de voluntari din Statele Unite.