Furtul celor 7 tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, opera unui grup infracțional, alcătuit din 6 români, devine subiect de film! Autorii proiectului sunt regizorul Tudor Giurgiu și fotograful Cristian Movilă.
Proiectul de lungmetraj redă pas cu pas afacerea palpitantă care a dus la posibila dispariție prin ardere a unor opere de artă a căror valoare depășește, conform experților, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de lucrări de artă pe plan mondial.
„Ce mă fascinează la întregul caz e că devine un argument foarte prezent într-o discuție care durează de secole. Care e valoarea operei artistice și cât de mult variază ea în funcție de publicul care o apreciază. Cât valorează de fapt un Picasso în mâna unei mame care crede că își ajută fiul?”, a declarat Cristian Movilă, citat de Mediafax.
„Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producători din Marea Britanie, Olanda și Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de acțiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia și motivațiile autorilor jafului, faptul că provin dintr-o comunitate de lipoveni izolată, care trăiește într-un sat locuit preponderent de vârstnici, sunt elemente care vor da o culoare specifică unei povești cu iz universal. Evaluăm posibilitatea realizării filmului în limba engleză, cu o distribuție internațională, în care să se regăsească actori europeni și americani de top„, a declarat, la rândul său, Tudor Giurgiu.
Cei șase români au furat șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie în 2012. Cercetările procuraturii sunt în curs de desfășurare. Iată cele șapte capodopere pe care nu le veți mai vedea niciodată, deoarece acestea au fost arse în cuptor de mama unuia din infractori, când poliția a început să perchiziționeze satul, de unde aceștia provin. Iată lista lor:
# 1 ”Capul Arlechinului” (1971) de Pablo Picasso
# 2 ”Podul Waterloo din Londra” de Claude Monet
# 3 ”Podul Charing Cross din Londra” (1901) de Claude Monet
# 4 ”Reading Girl in White and Yellow” (1919) de Henri Matisse
# 5 „Fata din fața ferestrei deschise” (1898) de Paul Gauguin
# 6 ”Auto-portret” (1890) de Meyer de Haan
# 7 ”Femeia cu ochii închiși” (2002) de Lucian Freud
Sursa: dailybusiness.ro