Femen și Putin, studenții misogini din Kabul, toate acestea au transformat din anul 2013 unul din cele mai revoluționare. Iată cele mai neobișnuite proteste din acest an.
# 1 Hrănirea forțată a lui Mos Def
În clipul video de mai jos, rapperul Mos Def protestează împotriva hrănirii forțate din centrul de detenție Guantanamo Bay trăind practica pe pielea lui. Artistul se zbate și plânge până când cedează și le spune asupritorilor să se oprească. Filmulețul a fost realizat în colaborare cu Reprieve, un grup din Londra care militează pentru drepturile prizonierilor și care reprezintă câțiva deținuți de la închisoarea Guantanamo Bay aflați în greva foamei. Organizația descrie hrănirea forțată drept dureroasă și umilitoare și o consideră o încălcare a eticii medicale. (Aflați mai multe detalii pe Reuters).
# 2 Sute de studenți afgani au protestat pentru dreptul ”divin” de a-și bate nevasta
La sfârșitul lui mai, circa 200 de studenți au ieșit în stradă la Kabul, pentru a protesta extrem de vocal împotriva unui decret guvernamental care prevede interzicerea căsătoriei cu fete aflate la vârsta copilăriei și a căsătoriei forțate, precum și catalogarea violenței domestice drept infracțiune sau desființarea acuzațiilor de adulter pentru victime ale violurilor. Studenții ieșiți la protest în capitala afgană au cerut abrogarea decretului numit “Eliminarea violenței împotriva femeilor”, cerându-și dreptul “divin” de a-și disciplina soțiile prin violență fizică, precum și dreptul de a se căsători cu fete foarte tinere. (Aflați mai multe aici).
# 3 Activistele Femen l-au atacat pe Putin
Activistele topless ale grupării Femen au încercat să perturbe, în aprilie, vizita președintelui Vladimir Putin și a cancelarului german Angela Merkel la salonul de tehnologie Messe din Hanovra. Femeile aveau imprimate pe trup sloganuri anti-Putin și strigau “Putin, dicatator”.Într-un material publicat de The Guardian, una dintre activistele care au participat la eveniment spune că a fost cea mai de succes acțiune a grupării Femen.
# 4 Veganii se înfierează cu numărul ”269”, în semn de solidaritate cu animalele
“Victimele fără nume și fără chip, ale căror trupuri sunt folosite pentru hrana noastră, au propriile dorințe și sentimente, înainte să le fie tăiat gâtul, cu brutalitate rece și calcultă. Înfierarea numărului 269, ales de industrie pentru marcarea vițeilor, este pentru noi un act de solidaritate și importalizare”, arată declarația grupului “269″, ale cărui proteste controversate s-au extins în multe orașe ale lumii, unde veganii își înscriu cu fierul roșu pe piele acest număr. Această mișcare a fost lansată anul trecut, de către un grup de protestatari israelieni, care s-au înfierat pentru a atrage atenția asupra cruzimii exercitate asupra animalelor de către industria ce alimentează consumul de carne. Furia lor, de altfel, se hrănește și din statisticile acestui tip de consum, cum ar fi, de pildă, “Atlasul cărnii“, proaspăt publicat. Potrivit acestuia, un german consumă, în medie, pe durata pe vieții sale, carnea de la 1.094 de animale, după cum urmează: 4 vite, 4 oi, 12 gâște, 37 de rațe, 46 de porci, 46 de curcani și 945 de pui. Pornind dela cruzimea cu care aceste animale sunt omorâte în abatoarele din toată lumea, mișcarea ”269” s-a extins acum în numeroase orașe, cum ar fi Melbourne, Frankfurt, Lima sau Washington. Există, de altfel, și o zi în care veganii radicali se revoltă la unison, spunând ”Toți suntem 269” și înfierându-și acest număr pe corp. Aflați mai multe detalii aici.
# 5 Un restaurant din Mumbai a criticat guvernul pe notele de plată
Deranjaţi de un mesaj de critică a guvernului imprimată de un restaurant din Mumbai pe notele de plată înmânate clienţilor, în jur de 30-35 de muncitori membri ai Congresului de Tineret din India au luat cu asalt localul la 22 iulie şi au depus o plângere oficială la poliţie, scrie Global Voices, în urma căreia restaurantul a fost închis temporar. Pe notele de plată scria: “În ceea ce priveşte Alianţa Progresistă Unită de guvernământ, mâncatul de bani (escrocheriile 2G, Coal şi CWG) este o necesitate, în timp ce consumul de mâncare într-un restaurant cu aer condiţionat este un lux!”. Statement-ul se referea la introducerea de către guvern a unei taxe pe mâncatul în restaurante cu aer condiţionat, care a intrat în vigoare în aprilie şi i-a indignat atât pe proprietarii de locale, cât şi pe clienţi.
Sursa: totb.ro