ADMITERE 2013: Topul facultăților

IMG_9805
Foto:Admiterea 2013 – oferte şi opţiuni

În topul preferinţelor din acest an sunt facultăţile de economie, drept, tehnologii informaţionale şi medicină.

Bilanțul provizoriu al situației admiterii înainte de ultima zi de depunere a actelor și s-au expus referitor la cauzele acestora și posibilitățile de înlăturare a neatractivității anumitor specialități, transmite trm.md

Vasile Vrânceanu, prim-prorector al Universității Agrare de Stat din Moldova a declarat că printre specialitățile care au îndeplinit planul se află agronomia, pentru grupele cu predare în limbă română, iar cele în rusă au încă locuri vacante. De asemenea, de un interes sporit se bucură specialitățile economice, în special marketing și finanțe. Cel mai mare concurs, cu trei persoane pentru un loc este la facultatea de drept.

Universitatea Agrară de Stat din Moldova PC: uasm.md
Universitatea Agrară de Stat din Moldova PC: uasm.md

Potrivit lui Vasile Vrânceanu, la celălalt pol, e alarmantă situația la specialități precum viticultura și vinificația, zootehnia, ingineria mediului. Pentru prima dată nu este completat planul de admitere la studii cu frecvență redusă – doar 60%. Sursa citată a specificat că acesta ar putea fi efectul trecerii la admiterea în baza diplomei de bacalaureat, fapt ce a micșorat posibilitățile candidaților absolvenți ai școlilor generale.

 

USMF
USMF

 

Gheorghe Rojnoveanu, secretar responsabil al Comisiei de admitere la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a declarat că pentru cele 750 de locuri (500 bugetare și 250 cu taxa de studii) la cele 4 facultăți sunt depuse 1791 de cereri.

 

 

Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți
Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți

Natalia Gaşiţoi, responsabil al Comisiei de admitere a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a comunicat că au depus actele 1320 de candidați. Preferințele lor nu se deosebesc de cele ale altor instituții. Dreptul, management, inginerie, economie, business și administrare sunt atractive. Cele mai puțin solicitate rămân specialitățile pedagogice.

 

 

UTM
UTM

Sergiu Andronic, secretar responsabil al Comisiei de admitere la Universitatea Tehnică a Moldovei a specificat că cele mai populare sunt specialităţile: tehnologii informaționale, arhitectură, design interior, business și administrare sunt prioritare. Iar pe cealaltă parte rămân neatractive specialități ca sculptură, arte decorative, utilaje și tehnologii de ambalare a produselor.

 

 

Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu Cahul
Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu Cahul

Andrei Popa, rectorul Universităţii de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, a făcut un bilanț al cererilor de admitere la studii superioare în cadrul instituției pe care o reprezintă. Astfel, cele mai multe solicitări sunt la specialitățile economice, la drept, administrație publică, inginerie.

 

 

 

Rezultatele intermediare ale concursului de admitere vor fi făcute publice pe 3-4 august. Până pe 7 august viitorii studenți vor putea depune documentele în original la instituţia aleasă. Rezultatele finale ale admiterii vor fi cunoscute pe 10 august.

Concursul repetat de admitere pentru locurile neacoperite se va desfăşura în perioada 12-14 august.Rezultatele preliminare ale concursului repetat vor fi făcut publice pînă pe 17 august. Ulterior tinerii vor putea depune documentele în original la instituţia aleasă pînă pe 19 august. Rezultatelor finale umrează să fie anunțate pînă pe 20 august.

Reamintim că admiterea în învățămîntul superior s-a desfășurat în 34 de universități, inclusiv 19 instituții de stat și 15 instituții private. Planul de înmatriculare în universități, ciclul I prevede un număr total de 20.475 de locuri, din care 6.755 de locuri cu finanțare bugetară și 13.720 de locuri cu finanțare prin contract. În acest an 27.715 elevi au fost înscriși pentru susținerea bacalaureatului, doar 18.893 de elevi au promovat examenele.

Taguri: #admitere 2013
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente