ADMITERE 2013: Universitatea de Stat din Moldova (USM)

IMG_9819
Foto:Universitatea de Stat din Moldova blocul central din strada A. Mateevici

Universitatea de Stat din Moldova pentru anii de studii 2013-2014 cu frecvența la zi oferă 1.050 de locuri cu finanțare la buget și 1.150 de locuri contra plată. Pentru frecvența redusă situația este un pic mai modestă este vorba de 43 locuri cu finanțare la buget și 339 de locuri cu finațare contra plată.

„La moment avem peste 3.000 de candidați, anume candidați, pentru că cereri sunt mult mai multe, cea ce demonstrează o creștere relativă a numărului de solicitări în comparație cu anul precedent, când la finele sesiunii de admitere erau 3.500. Luând în calcul că mai avem câteva zile și așteptăm să mai vină studenț,i se poate întâmpla ca anul acesta să depășim cu 50 % cea ce am avut anul precedent”, a declarat secretara comisiei de admitere de la Universitatea de Stat, Georgeta Stepanov.

IMG_9799
Dosarele pot fi depuse în blocul de studii nr. 1, str. M.Kogălniceanu 65

„Pentru frecvența la zi 1/3 din cei care au depus actele au lăsat și originalele, iar la frecvența redusă 1/2”, a precizat Georgeta Stepanov.

Ținând cont de faptul că rata de promovabilitatea la BAC în acest an este de cca 60% comparativ cu anii precedenți când era peste 90%, cei de la USM nu speră că se va schimba și nivelul cunoștințelor proaspeților absolvenți ai liceelor: „Puțin probabil că se va schimba și calitatea celor care vin la universitate, dacă s-ar fi schimbat accentele în sistemul propriu zis de predare a orelor atunci am fi putut vorbi despre o schimbare calitativă, însă rezultatele din anul acesta se datorează în exclusivitate măsurilor de austeritate care au fost introduse. Puțin probabil că s-a schimbat calitatea față de anul trecut, pentru că în interior nu s-a schimbat nimic. Astfel, nu cred că va fi un salt calitativ într-o extremă sau în alta. Cei care au absolvit anul 2011-2012 au avut parte de aceeași profesori, a fost aceeași paradigmă a învățământului, doar că la BAC au beneficiat de niște condiții mai lejere, cea ce le-a asigurat și o notă mai înaltă”, a menționat secretara comisiei de admitere de la Universitatea de Stat.

IMG_9794

Goana după facultățile populare

Cele mai căutate rămân a fi Dreptul și Economia. „Situația se repetă deja de ani buni fără mari schimbări. Cele mai în vogă facultăți rămân a fi Dreptul, Economia, Limbile moderne și de ceva timp, circa doi ani în topul celor mai solicitate facultăți a intrat și facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. În cealaltă extremă se regăsesc facultățile: Chimie, Biologie, Istorie și Filologie, dar aici probabil se merită să vorbim nu de facultăți, ci de specialități, pentru că în interiorul unei facultăți sunt mai multe specialități, unele mai solicitate altele mai puțin. În acest context e cazul să menționăm că majoritatea facultăților cu profil educațional sunt mai puțin solicitate.Totodată rămân a fi puțin solicitate și științele exacte cum ar fi Fizica, Chimia, Matematica pură. La fel foarte puțin solicitat este domeniul biblioteconomia, asistența informațională și arhivistica, științele solului, silvicultura și grădini publice, geografie, muzeografie și altele”, ne-a comunicat Georgeta Stepanov.

„Cel mai mare concurs este la facultatea de Drept unde sunt 15 locuri la buget pentru care luptă 770 de persoane, iar pentru 115 locuri la contract se luptă 883 de persoane. Printre fruntași se situează și facultatea de Jurnalism unde pentru 15 locuri bugetare au depus 301 persoane. La facultatea de limbi moderne, pentru 65 de locuri bugetare au fost depuse 436 de cereri”, a precizat secretara comisiei de admitere de la Universitatea de Stat.

Taxele de studii

Cele mai mari taxe de studii sunt percepute la cele mai solicitate facultăți. „În mare parte în acest an nu au fost modificate taxele de studii. S-a produs o mică majorare la facultățile solicitate pe piața muncii, este vorba de facultatea Drept și facultatea de Științe Economice și atât. Majorarea este minusculă cu 10%. Astfel, nu cred că ar putea aceste majorări să dezbată pe cineva dacă și-a propus să aplice numai la această facultate.”

Cea mai mare taxă este la Drept – 10.000 lei. Cele mai mici taxe de studii la USM sunt la: Antropologie, Filosofie, Biblioteconomie, Asistenta informațională și arhivistică, Tehnologia comunicării în domeniul info-documentar, Servicii informaționale si socioculturale. Aici taxa de studii se ridică la suma de 5.000 lei.

Cămine

Pentru anul de studii 2013/2014 la dispoziția studenților vor fi puse peste 2 400 de locuri de cazare. „Tradițional pentru studenții anului I, bugetar, erau rezervate locuri la cămine sută la sută. Anul acesta s-ar putea întâmpla o mică excepție pentru că patru cămine sunt în reparație” a menționat secretara comisiei de admitere de la Universitatea de Stat. Căminele vor fi închise pentru renovare în cadrul unui parteneriat public-privat. Vor fi construite mansarde şi procurate tehnică şi mobilier nou. Anul trecut taxa de cazare la căminele USM era de circa 180 de lei pe lună. Formula de calcul a taxei de cazare, este: 40% achită student, iar restul 60% plătește stat (în cazul învățământului secundar de specialitate contribuția statului este de 85%). Deocamdată nu se cunoaște cât va creste aceasta în noul an de studii. Universitatea de Stat din Moldova are în dotare cele mai multe cămine studențești, 19 la număr, în care anual sunt cazați peste 3.000 de studenți.

C61326B0-9991-42C9-BF14-325CB133FA5A_mw1024_n_s-624x351

Termeni

# depunerea cererilor: 16-31 iulie 2013;
# anunțarea rezultatelor intermediare: până la 3 august 2013;
# depunerea documentelor în original la instituția aleasa: până la 07 august 2013;
# anunțarea rezultatelor finale: până la 10 august 2013.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente