Daniel Vodă este unul din speakerii de astăzi la Școala de vară „Europa la tine acasă”. Vorbind despre rolul educației non-formale, aseamănă sistemul educațional ca omașină de prelucrare a unor obiecte.
„Toți suntem șlefuiți într-un singur mod” pentru a ni se da un certificat de admitere, afirmă invitatul de astăzi.
Întrebați, tinerii au asociat școala cu „circuvolumțiuni, progres, cunoștințe, prieteni”. Potrivit lui, conform unui studiu, școala este locul unde petrecem timpul ca să învățăm. Astfel, școala oferă informația. Educația non-formală a fost asociată cu „dezvoltarea competențelor paralel cu obținerea informației”.
Activitatea non-formală în RM:
Tendința de a recunoaște educația non-formală oriunde în lume. „Chiar și programul Youth in Action este o oportunitate bună. Scrieți proiecte, nu doar aplicați la ele. Scrieți – bani sunt!”, a accentuat el.
Soluția?
Din 300 de oameni cei mai bogați ai lumii, 75 din ei, care au și unele din cele mai mari capitaluri nu au făcut facultate. Cu toate acestea, educația formală nu poate fi neglijată.
Important este să schimbăm interacțiunea de învățare. „Educația non-formală: pornind de la lucruri practice, înveți!” a conchis el.