Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu pregăteşte cadre medicale. La nivel universitar instruirea se realizează în cadrul facultăților: Medicină Nr.1 (inclusiv specialitatea Sănătate Publică), Medicină Nr.2 (pentru studenţii internaţionali), Stomatologie, Farmacie.
„În cele șapte de zile de când a fost dat startul admiterii, au fost depuse 1.431 de cereri. Anul trecut în toată perioada admiterii am avut 1.409 de dosare depuse. Anul ăsta o să întrecem acest număr din contul celor care depun la mai multe universități. Din numărul total de dosare depuse avem documentele în original doar a 531 de absolvenți, celelalte 900 de dosare sunt copiile actelor de studii, ceea ce semnifică că acești viitori studenți circulă de la o universitate la alta. Îi așteptăm deja după afișarea rezultatelor când o să aleagă instituția noastră”, a declarat pentru #diez secretarul Comisiei de Admitere la USMF, Gheorghe Rojnoveanu.
„Se crează impresia că Facultățile de Farmacie și Stomatologie sunt cele mai căutate printre viitorii studenți, deoarece acestea oferă cele mai puține locuri la buget”, a declarat secretarul Comisiei de Admitere la USMF. Totuși cele mai multe dosare eu fost depuse la Facultatea de Medicină Generală – 663 la număr.
„Taxele de studii nu au fost modificate în ultimii 5 ani și pentru anul de studii 2013/2014 rămân aceleași”, a adăugat Gheorghe Rojnoveanu.
Facultatea Medicină – 17.400 de lei
Facultatea Farmacie – 18.200 de lei
Facultatea Stomatologie – 20.300 de lei
Facultatea de Sănătate Publică este singura care oferă locuri doar în bază de finanțare bugetară.
Migrarea studenților
Datorită faptului că rezultatele admiterii în România sunt afișate la sfârșitul lunii septembrie, se mai eliberează câteva locuri la USMF. „Locurile vacante se completează din contul locurilor care se găsesc mai jos în listă. Apoi cei care se află în sistemul nostru de date și nu au reușit să ocupe un loc la facultate în perioada admiterii, sunt chemați să completeze locurile. În anul 1012 au plecat 62 de studenți, marea majoritate în România dar au plecat și în Rusia sau Bulgaria. Spre exemplu în anul 2011 au migrat mai mulți studenți, tocmai 142. Locurile se completează cu întârziere, dar se completează de acei elevi insistenți care au originalele în universitate, pentru că cei cu copiile actelor de studii decad automat din concurs”, a menționat Gheorghe Rojnoveanu.
Actele necesare pentru dosarul de înscriere
# actul de studii, în original cu anexa respectivă şi copia acestuia;
# certificatul medical-tip, eliberat în anul admiterii. Investigaţii suplimentare – MRS, MRF cutiei toracice.
# 6 fotografii 3 x 4 cm;
# buletinul de identitate, în original şi 3 copii;
# copiile buletinelor de identitate ale părinţilor (pentru candidaţii, care n-au atins vârsta de 20 de ani);
# livretul militar sau adeverinţa de recrut;
# diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane şi internaţionale pe disciplinele următoare: biologie, chimie, fizică, limba română, limba modernă
Termeni
# Depunerea cererilor – de la 16 iulie până la 31 iulie 2013.
# Anunţarea rezultatelor preliminare – 04 august 2013
# Depunerea actelor în original până la 07 august 2013
# Anunţarea rezultatelor definitive – 10 august 2013
Media de concurs
Concursul de admitere 2013 pentru deţinătorii diplomei de bacalaureat se va efectua în baza următoarei formule:
MC = 0,2MEA + 0,3MD1 + 0,3MD2 + 0,2MD3, unde:
MC – media de concurs calculată ca medie ponderată;
MEA – media examenelor de absolvire;
MDi – nota medie la disciplina „i” de concurs din anexa la diploma de BAC.
Studiile universitare în primii ani se efectuează în limbile română, rusă şi engleză.
Pe parcursul a 68 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 38 mii de medici şi farmacişti, dintre care peste 5000 activează în ţările din Orient şi Occident.