Președintele Parlamentului European îi urează regelui Philippe o domnie senină

li-belgium-king-phillipe-rtx11tnz
Foto: Familia regelui Philippe la balconul regal. PC: cbc.ca

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, salută „cu mare respect şi emoţie” decizia regelui Albert al II-lea de a abdica duminică şi îi urează lui Philippe I o „domnie senină” în care să fie înconjurat de „afecţiunea tuturor belgienilor”.

După 20 de ani de domnie,Regele Albert al II-lea se preocupă încă o dată de interesul naţiunii, permiţându-i fiului său să-i succeadă. Președintele parlametului European, Martin Schulz ii dorește noului rege „odomnie senină, secondat de regina Mathilde şi înconjurat de afecţiunea tuturor belgienilor’.

„Conştiinţa responsabilităţilor sale îi va permite să domnească în spiritul pe care l-a apărat mereu tatăl său, pentru o Belgie unită şi stabilă”, a mai afirmat Martin Schulz.

Uniunea Europeană a fost reprezentată la depunerea jurământului de către noul rege în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal belgian de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Noul rege al belgienilor, Philippe I, şi regina Mathilde au apărut, în jurul orei locale 13.00, în balconul Palatului regal pentru a saluta miile de persoane care au ţinut să participe la momentele prilejuite de succesiunea la tron.

Familia regală îi salută pe cei care au venit să îi susțină. PC: tv.yahoo.com
Familia regală îi salută pe cei care au venit să îi susțină. PC: tv.yahoo.com

Celor doi suverani li s-au alăturat în balconul Palatului regal mai întâi Albert al II-lea şi regina Paola, iar apoi cei patru copii ai cuplului, printre care şi prinţesa moştenitoare Elisabeth.

Philippe şi Mathilde au salutat mulţimea ţinându-se de mână, în strigăte de ‘Trăiască regele’, însoţite de agitarea a mii de steguleţe ale Belgiei.

Toţi observatorii au apreciat că noii suverani au apărut destinşi şi în largul lor în balconul Palatului regal, atât alături de copiii lor, cât şi în prezenţa lui Albert al II-lea şi a reginei Paola.

Regele Philippe depune jurământul. PC: odt.com
Regele Philippe depune jurământul. PC: odt.com

Noul rege Philippe I a depus jurământul în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal în jurul orei locale 12.15, în cadrul unei ceremonii lipsite de incidente, după care a susţinut un prim discurs primit cu îndelungi ovaţii. Regele Albert al II-lea a semnat actul de abdicare în jurul orei 10.45, într-un moment ceremonial încărcat de emoţie desfăşurat în Sala tronului de la Palatul regal.

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente