Cinci dintre persoanele acuzate în procesul privind naufragiul pachebotului de lux Costa Concordia în ianuarie 2012 au fost condamnaţi de tribunal la pedepse de la un an şi şase luni la doi ani şi zece luni de închisoare.
Ei au beneficiat de o procedură numită ‘pattegiamento’, care permite un acord amiabil privind pedeapsa în schimbul recunoaşterii cel puţin parţiale a vinovăţiei.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o responsabilul pentru gestionarea crizelor din cadrul companiei căreia îi aparţinea vasul Costa Concordia. El a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare.
Directorul hotelului de pe navă a fost condamnat la doi ani şi şase luni de detenţie, în timp ce doi ofiţeri responsabili de navigaţie şi supraveghere şi un cârmaci au primit sentinţe între un an şi opt luni şi un an şi 11 luni.
Căpitanului navei Francesco Schettino, care este în prezent judecat pentru omor multiplu prin imprudenţă, abandonarea navei şi daune provocate mediului, i-a fost refuzat până acum acest tratament, dar avocaţii săi au făcut o nouă solicitare în acest sens. Procesul în cazul naufragiului a început miercuri la Grosseto, în Toscana.
Procesul va fi reluat în data de 23 septembrie.
Vasul de croazieră Costa Concordia a eşuat în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2012 în Marea Tireniană. La bord se aflau mai mult de 4.200 de persoane, printre care 7 cetăţeni ai R. Moldova şi o minoră de 14 ani care din fericire nu au avut de suferit.
În urma scufundării navei, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa.