Magenta Consulting a făcut o cercetare despre felul în care beau şi fumează moldovenii. Ca o continuare a topului elaborat de The Economist unde Moldova era lider la băut.
Studiul Magenta Consulting „Consumul de alcool” din 2012 constată: 40% din respondenți consumă alcool cel puțin o dată pe lună, urmați de 27% care au indicat un consum de 1-2 ori pe săptămână.
Majoritatea persoanelor nu consumă mai mult de 2-3 pahare de alcool în zilele când beau. Și mai e o diferență. În timp ce femeile, de cele mai multe ori, consumă mai puțin de 1 pahar – 42%, bărbații forțați de renumitul „Tu ce, nu mă stimezi?” sunt nevoiți să bea mai mult. Astfel, 63% consumă 2-4 pahare la aceeași ocazie, iar 20% dintre bărbați – chiar și 5 sau mai multe porții.
Vârsta medie la care este băut primul pahar de alcool este de 17 ani. Bărbații sunt mai predispuși să facă acesta mai devreme- 15.6 ani, comparativ cu 17.6 în cazul femeilor. Dar, este aici un aspect cultural interesant la mijloc. Bărbații sunt mai deschiși să discute despre obiceiul lor de a consuma alcool, în timp ce femeile care beau, preferă să nu vorbească despre asta.
Fumatul ucide.
Fiecare a 4-a persoană fumează (24% – zilnic, iar 1% mai puțin de o dată pe zi), consumând aproape 16 țigări pe zi. Numărul de țigări se ridică la 18 în cazul persoanelor cu vârsta între 45-54 de ani. Totuși, ceea ce bucură, e că 75% dintre respondenți au spus că nu fumează deloc.
Fumători sunt mai mult bărbații, mai ales celibatari, decât femeile, iar căsătoria se pare că are o influență bună asupra obiceiurilor lor. Unii renunță definitiv, alții cel puțin mențin aceeași doză.
Cea mai mare pondere a fumătorilor este ocupată de tinerii cu vârsta între 20-34 ani. Mai mulți fumători sunt în rândurile populației urbane decât rurale, dar cei de la sate fumează în cantități mai mari.
Oamenii din Moldova sunt cel mai mult expuși fumului de țigară în stradă (au menționat 27%), acasă (17%) și la serviciu (11%). Și chiar dacă majoritatea este de acord cu faptul că legea care interzice fumatul în încăpere va spori gradul de sănătate publică, totuși, tot ei nu cred că aceasta îi va ajuta pe fumători să renunțe la acest obicei.
Cercetările „Consumul de alcool” și „Campania națională orientată pe actualii și potențialii consumatori de tutun” au fost realizate în 2012, pe un eșantion de 1501 de respondenți din mediul rural și urban din Republica Moldova, exclusiv Transnistria. Acest număr de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2,6% la un nivel de încredere de 95%. A fost luată în considerare populația cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani.
Sursă: consulting.md