Croația aderă la UE, Slovacia e în RM, Ungaria ia președenția CE, PCRM anunță revoluția de catifea, iar bulgarii luptă de o lună cu guvernarea: câteva evenimentele ce mișcă Europa de la începutul lunii iulie.
Cea dintâi decadă a lunii iulie încă nu a trecut, însă evenimentele curg șiroaie în Republica Moldova la fel ca și în Europa.
#Liberă circulație:
Croația a devenit membru al Uniunii Europene încă din prima zi a lunii. Între-timp, oamenii se plimbă în parcuri și decid unde vor călători. România vrea să scoată garanția de 500 de euro, Bosnia și Herțegovina, dar și Macedonia vor permită celor din RM să vină în vizită fără viză. Mai fericiți sunt jurnaliștii, ong-iștii și cei care au rude peste hotare. Pentru aceste categorii, regimul de acordare a vizelor a fost facilitat. Nu putem uita de Kosovo, cea care ne-a inclus în lista țărilor periculoase și ne-a introdus viza.
#Înlocuiri la conducere:
Lituania a înlocuit Irlanda la președinția Consiliului UE. Vladimir Voronin a anunțat că vrea să înlăture actuala guvernare prin revoluția de catifea pe care o organizează. Bulgarii luptă pentru același lucru de aproximativ o lună. Protestele din Egipt, de asemenea au atras privirea europenilor. Ei le recomandă încetarea distrugerilor în masă.
Emily O’Reilly a fost aleasă Ombudsman European miercuri, fiind prima femeie ce deține acest post. Ombudsmanul investighează plângerile cetățenilor legate de administrarea defectuoasă a instituțiilor UE.
# Promisiuni cu duiumul:
Lituania, după ce a preluat conducerea Consiliului UE a promis stabilitate financiară, creștere economică și locuri de muncă- lucruri dorite și de Premierul Iurie Leancă pentru cetățenii din Republica Moldova. Mark Tkaciuk și-a dat cuvântul că atunci când vor ajunge PCRM la guvernare sunt pregătiți să nu fure.
Catherine Ashton sosește de curând la Chișinău. Ea promite să susține în continuare reformele pro-europene pe care Guvernul tinde să le pună în aplicare, nu doar să le aprobe.
Recomandări în masă:
O altă țară baltică, Letonia, ar trebui să adere la zona euro anul viitor, așa cum a recomandat Parlamentul miercuri, într-o rezoluție. SUA ar trebui să clarifice învinuirile de spionare a UE și a cetățenilor săi, activitățile comerciale riscante ar trebui separate de împrumuturi, iar șeful Bundesbank-ului recomandă europenilor să fie mai duri, iar ungurilor li s-a cerut remedierea imediată a încălcărilor valorilor UE.
#diez așteaptă și recomandările Catherinei Ashton, dar voi?