Rubik’s Randezvous a fost cu succes. Profesioniștii prezenți ne-au oferit sfaturi pentru rezolvarea Cubulețului lui Rubik, dar și alte date interesante.
# Cubul 2×2 care este derivat de la 3×3 (cel clasic) se bazează pe acelaşi mecanism, însă cu piesele de colţ extinse. Acest fapt reduce considerabil numărul permutărilor posibile până la 3 674 160. Cea mai simplă metodă de rezolvare este derivată de la cubul 3×3 şi se numeşte „Layer-by-Layer”. Alte metode populare și puţin mai avansate sunt Ortega şi Guimond.
Recordul mondial la cubul 2×2 este de 0.69 secunde obţinut de Christian Kaserer la competiţia Trentin Open 2011.
# Cubul 3×3 a fost inventat de Erno Rubik în anul 1974 în Budapesta, scopul lui era să creeze un model 3D pentru al folosi la diferite explicaţii la cursul de Geometrie (la care era profesor). Nu a realizat imediat că de fapt a creat una din cele mai vândute jucării din lume.
Peste 300 de milioane de cuburi Rubik’s au fost vândute pe plan mondial. Numărul de permutări posibile la cubul 3×3 este 43 de quintillioane, mai exact: 43 252 003 274 489 856 000 – un număr cu 20 de cifre.
Una din cele mai populare metode de rezolvare avansată a cubului este Fridrich. Este foarte similară metodei pentru începători numită „Layer-by-Layer” însă reduce numărul mişcărilor făcute în timpul rezolvării prin executarea concomitentă a mai multor paşi.
Recordul mondial 5,55 secunde, deţinut de Mats Valk a fost obţinut la competiţia Zonhoven Open 2013.
# Cubul 4×4, original numit Rubik’s Revenge, a fost inventat în 1982 de către Péter Sebestény. Mecanismul cubului diferă de la cel original prin faptul că cubul 4×4 nu are centre fixate. Din această cauză metoda de rezolvare este diferită, prin faptul că trebuie formate centrele, iar apoi împerecheate marginile cubului, după care poate fi utilizată metoda de rezolvare a cubului 3×3, în cazul când nu apar erori de paritate din cauza centrelor nefixate. Numărul total de permutaţii posibile este 7.4 Septiliarde.
Recordul mondial de 25.34 a fost obţinut de către Feliks Zemdegs la competiţia Shepparton Winter 2013.
# Cubul 5×5, original numit Professor Cube, a fost creat de către Udo Krell. Iniţial Erno Rubik nu credea că este posibil crearea unui cub 5x5x5 funcţional din cauza problematicii mecanismului. Mecanismul utilizat în cubul 5x5x5 este similar celui de la 4x4x4 ambele fiind derivate a cubului 3x3x3. Cubul are 99 de piese: 1 nucleu, 8 colţuri, 54 de centre.
Numărul total de stickere este 150. Numărul total de permutaţii posibile este de 283 duodecilioane- un număr constituit din 75 de cifre.
Recordul mondial curent este de 51.09 secunde deţinut de către Feliks Zemdegs, obţinut la competiţia Australian Nationals 2012.
Rezolvarea Cubului Blindfold (cu ochii închişi).
Metoda de rezolvare a cubului cu ochii închişi diferă considerabil de metoda de rezolvare simplă a cubului. Există diferite metode de rezolvare blinfold printre care sunt 3OP, M2 şi metoda Pochmann. Una din cele mai populare metode este M2. Ea a fost elaborată de către Stephan Pochmann şi este eficientă în special pentru permutarea muchiilor.
Recordul mondial la rezolvarea cubului 3×3 blinfold este deţinut de Marcell Endrey cu un timp de 26.36 (care include timpul de memorare şi rezolvare a cubului). Marcell utilizează o metodă mixtă de rezolvare blindfold. Recordul mondial a numărului maxim de cuburi rezolvate blindfold în decurs de o oră este deţinut de Marcin Kowalczyk cu un număr de 33 de cuburi rezolvate din 37 memorate.
Rezolvarea unui cub 3×3 blinfolded nu necesită o memorie extraordinară, însă rezolvarea cuburilor mai complicate, la viteză sau număr ridică dificultatea considerabil.
#diez îți aduce în scurt timp instrucțiunile pentru începători.