Cum să călătorești ieftin la Londra

321
Foto: Dimineața la Londra. Big Ben

Ieftin și Londra?! Hai, totuși, că s-au auzit paradoxuri și mai mari gen: un chinez blond cu ochi albaștri, e posibil și la Londra să călătorești rezonabil.

Transportul  

Ia-ți biletul de avion din timp, adică cu vreo 2-3 luni înainte cel puțin. Alege online check-in, vei economisi cam 10 euro/persoana/drum. Dar asta presupune că trebuie să intri pe site-ul companiei cu ceva timp înainte (pentru Wizz: începând cu 7 zile înainte de zbor dar nu mai târziu de 3 ore înainte de decolare), să te loghezi, să te duci la web check-in, să introduci numărul biletului și să dai niște click-uri. Salvezi pdf-ul, îl imprimi,îl pui la un loc cu pașaportul și când ajungi la aeroport te duci direct la controlul pașapoartelor (asta daca nu ai bagaj).

Trebuie să aveți grijă cu ce ajungeți de la aeroport în oraș, adică să vă luați bilete de autobuz. De exemplu, de la Luton singura cale de a ajunge în oraș este autobuzul (nu iau în considerare taxi-ul); sunt și aeroporturi unde ai metrou (Heathrow) sau tren (Gatwick). Daca cumperi biletul pe loc, te costa 14 sterline. Dacă cumperi biletul de pe internet, în loc sa plătești 28 de lire sterline dus-întors, poți plăti 8 lire. Intri pe EasyBus și te ocupi de asta. Printezi biletul și-l pui lângă biletul de avion.

Tower Bridge, un loc unde trebuie neapărat să mergi dacă ai ajuns la Londra
Tower Bridge, un loc unde trebuie neapărat să mergi dacă ai ajuns la Londra

Tot la capitolul cumpărături pe internet intră și obiectivele turistice. În dependență de ce ai vrea să vizitezi la unele se intră gratuit (The Monument, Tate, lista completă o poți vedea aici), la altele trebuie să plătești. Dar dacă le iei online ieși mai ieftin, de exemplu, biletul de intrare la Tower of London costă 17 lire. Online: 15.

Dar ce bine că există London Pass, cu acest card special ai intrare gratuită la vreo 50 de muzee, ai prioritate de access adică nu trebuie să stai la coada aia infernală.

 

Tower of London. Simulare a unui eveniment din trecut pentru vizitatori.
Tower of London. Simulare a unui eveniment din trecut pentru vizitatori.

Londra și transportul public

Înainte de a trata această problemă spinoasă a transportului, să vedem ce oferă în această materie Londra: avem metrou, autobus, DLR (Docklands Light Railway – un fel de tren ușor/metrou de suprafață), tren, tramvaie. Avem de asemenea 6 zone concentrice în care e împarțit orașul. Numarul 1 este zona ultracentrală, numarul 6 este periferia orașului. Bilete, mai ales la metrou, se dau în funcție de zonele în care vrei sa mergi. Și cum 96% dintre atracții sunt în zonele 1-2, o să ai nevoie de acest bilet combinat. Un bilet de o călătorie pentru metrou este 4 lire, pentru autobus este 2 lire. Acum în ceea ce privește transportul în Londra există Travel Card și Oyster Card.

 Travelcard și Oyster Card

Travelcard se cumpară de la ghișeele de la metrou. Cardul de 7 zile costă 25,80 lire și nu are nici o restricție.Travelcardul poate fi achiziționat și făra London Pass. La fel si Oyster card. Având în vedere că probabil vei călători cu metroul mai multe zile consecutiv, Travelcard este o opțiune mai bună și mai simplu de utilizat.

Travelcard este de preferat pentru turiști și datorită faptului că perioada de vârf este mai restrânsă decât la cardul Oyster. Dacă plănuiești să mergi mai mult pe jos prin Londra și mai puțin cu transportul public, un card Oyster poate fi mai avantajos. Mai multe informații aici: Dayoutguide 

Cazare

Și acum să trecem la alte lucruri importane cum ar fi: cazarea. Dacă ai un amic norocul tău, dacă nu, trebuie să te întrebi ce nivel de comfort vrei. Vrei un hostel unde să dormi cu alte 5 persoane în cameră? Dacă da atunci intră aici: Dayoutguide poți găsi paturi la 10-14 lire pe noapte în locuri ok, dar cu baie pe hol.

Vrei o zonă ultracentrală cu baie în cameră? Variantele sunt multe dar singurul sfat pe care pot să-l dau este sa fii atent la politica de anulare. Sunt tarife care sunt preplătibile în momentul rezervării și nu pot fi anulate, dacă le anulezi, pierzi toți banii. Există și tarife anulabile fară nici o penalizare, dar, comparate cu cele preplătibile, pentru aceeași cameră dublă, sunt un pic mai scumpe.

Mâncare

Poți găsi meniuri de 10 lire (felul unu și felul doi, eventual și o băutură) într-un loc central. Mâncarea asiatică e mai ieftină și mai sănătoasă. Există o mulțime de fast-food-uri cu nume de care n-ai auzit nici în filme. Și, ca ultima soluție există întotdeauna un pub cu fish and chips

Bonus: club din zona Hackney (adică decent): intrare gratuită, haina la garderoba 1 liră, tequila 3 lire.

Să aveți un sejur frumos la Londra!

370
Big Ben-ul de la înalțime
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente