MOMEYVAL a publicat raportul pentru 2013

legge-di-stabilità-terzo-piano-2-640×420
Foto: Spălarea banilor nu este doar problema Republicii Moldova. PC: blogspot.com

Măsurile pentru prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului în domeniile juridic și financiar trebuie puse în aplicare. Aceasta a cerut Comitetul MONEYVAL al Consiliului Europei care se ocupă de lupta împotriva spălării banilor.

Pe data de 26 iunie, Comitetul MONEYVAL a publicat raportul anual cu referire la spălarea banilor. În el se menţionează că țările evaluate şi-au îmbunătățit în mare măsură conformitatea tehnică cu standardele internaționale. Au adoptat legi și reglementări temeinice care previn infracțiunile ce ţin de spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Potrivit raportului, organele de poliţie și cele judiciare trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a obține condamnări bazate pe dovezi temeinice în cazul infracţiunilor de spălare a banilor și de a emite ordonanţe de confiscare descurajeze următoarele acțiuni de acest tip.

„Săptămâna trecută, liderii țărilor G8 s-au angajat în mod public să respecte cele opt principii pentru combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale și să raporteze cu privire la masurile pe care le vor lua. Toate țările europene ar trebui să respecte aceste principii. Într-o Europă care depăşeşte criza financiară globală, este mai important decât oricând ca instituțiile financiare să nu accepte clienți sau tranzacții fără să ştie exact cu cine au de-a face și de unde provin fondurile pe care aceştia „le manipulează”, a declarat președintele MONEYVAL, Anton Bartolo.

În 2012, MONEYVAL a efectuat misiuni de monitorizare în 22 de jurisdicții, inclusiv la Sfântul Scaun (iStatul Vatican), care a fost supus primei evaluări.

La 18 februarie 2013 a fost publicat ultimul raport MONEYVAL cu privire la Moldova.

Taguri: ##diez#Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente