Republica Moldova marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor

olesea
Foto:Numărul refugiaților în Republica Moldova este în creștere PC: societateapentrurefugiati.blogspot.com

În Republica Moldova la 20 iunie se marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor. Această zi este marcată în țara noastră din 2002, după aderarea la Convenţia cu privire la Statutul Refugiaţilor din 1951 şi Protocolul din 1967.

La moment în Republica Molodva sunt înregistraţi 76 refugiaţi, 131 beneficiari de protecţie umanitară, 67 solicitanţi de azil. În perioada 1 ianuarie 2013 – 31 mai 2013 au fost recepţionate 50 cereri de azil.

În anul 2012 au înregistrate 104 cereri a solicitanţilor statutului de apatrid, 6 cazuri de acordare a statutului de apatrid, 9 – respinse, restul sunt în examinare.

Pe parcursul anului 2012,  Biroului migraţie şi azil (BMA) a recepţionat 162 cereri de azil, majoritatea solicitanţilor fiind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Federaţia Rusă, Iran, Egipt, Pakistan, Turcia, Camerun, Nigeria.

În acest an, cuantulmului ajutorului bănesc acordat refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie umanitară a fost majorat de la 355 lei la 577 lei 50 bani.

Potrivit Biroului migraţie şi azil, statul pune la dispoziţia refugiaţilor posibilitatea de a participa la activităţi de integrare. Pînă în prezent, refugiaţii au beneficiat de dreptul de a intra într-un program de integrare, precum şi de a beneficia de mai multe activităţi de integrare. 39 de beneficiari au avut parte de sesiuni de acomodare socioculturală organizate lunar de către Biroul migraţiune şi azil în colaborare cu Ministerul culturii, 14 persoane au fost redirecţionate la cursurile de studiere a limbii de stat care sunt organizate de către Ministerul Educaţiei în incinta a patru Instituţii Universitare din RM orientate în mun. Chişinău, mun. Bălţi, or. Cahul, 11 persoane au beneficiat de  servicii de informare şi consilierea privind modalitatea de acces la piaţa forţei de muncă, la serviciile medicale şi la măsurile de protecţie socială. Totodată au fost înregistrate şi patru cereri privind includerea într-un program de integrare.

Refugiaţii din țara noastră beneficiează de acces la aceleaşi tipuri de asistenţă şi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii nativi.

Pe parcursul anul 2012 peste 45.2 milioane de oameni au fost strămutaţi forţat, cel mai mare număr în ultimii 18 ani. Cauza dominantă rămîne războiul, 55% din toţi refugiaţii provenind din doar 5 ţari: Afganistan, Somalia, Irak, Siria şi Sudan. Peste 80% din refugiaţi locuiesc în ţări în curs de dezvoltare, aproape jumătate sunt sub 18 ani iar, din aceştia, 28,8 milioane au fost forţate să se refugieze în interiorul graniţelor propriilor ţări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente