Veniturile obţinute în sectorul de comunicaţii electronice au crescut

Foto: Moldovenii vorbesc mult la telefonul mobil și folosesc intens internetul PC: timpul.md

În primele trei luni ale anului curent, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de comunicaţii electronic au întregistrat o majorare de circa 4%.

În primul trimiestru, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de comunicaţii electronice (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale) au crescut, faţă de perioada respectivă a anului trecut, cu circa 4% şi au însumat 1 mld. 527,3 mil. lei, arată Raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Veniturile obţinute pe piaţa de telefonie mobilă au întregistrat o creștere 4,4% și s-au ridicat la 802,9 mil. lei, pe piaţa accesului la Internetul fix şi transmisiuni de date – la 226,6 mil. lei (creştere cu 21%) şi pe piaţa accesului dedicat la Internetul mobil – la 66,8 mil. lei (creştere cu 29,9%). Vânzările pe piaţa de telefonie fixă au însumat 357,8 mil. lei (scădere cu 7%), iar cele de pe piaţa serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale au înregistrat o scădere cu 4,6% – 72,9 mil. lei.

Cele mai importante creşteri ale numărului de utilizatori au fost înregistrate la Internetul mobil, la Internetul fix şi transmisiuni de date. Numărul utilizatorilor pe prima piaţă a sporit, în raport cu trimestrul I al anului trecut, cu 39,3% şi a totalizat circa 201,1 mii, iar pe a doua piaţă – cu 15,3% şi a însumat 432,1 mii. Totodată, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 17% şi a depăşit cifra de 4 mil. 211,1 mii, al abonaţilor de telefonie fixă – cu 2,2% şi a alcătuit 1 mil. 210,7 mii, iar al abonaţilor la serviciile TV multicanal (servicii furnizate prin reţele de cablu, IPTV, reţele satelit şi reţele MMDS) – cu 5,8% şi a constituit 279,4 mii.

Raportul ANRCETI arată că, în perioada de referinţă, cel mai semnificativ venit mediu lunar per utilizator (ARPU) – de 142,5 lei – a fost înregistrat pe piaţa serviciilor de acces la Internetul fix. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de acces dedicat la Internetul mobil a fost de 117,3 lei, pe piaţa de telefonie fixă – de 101,7 lei, pe piaţa de telefonie mobilă – de 64,6 lei şi pe piaţa serviciilor TV multicanal – de 48,1 lei.

Raportul a fost elaborat de către ANRCETI în baza datelor statistice prezentate de către operatorii activi de pe cele cinci pieţe de comunicaţii electronice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente