(VIDEO) MAE a emis atenţionări de călătorie pentru Ungaria și Cehia din cauza inundaţiilor

GERMANY WEATHER FLOOD
Foto: Europa sub ape. Guvernele declară situații de urgență PC: agenda.ro

MAE atenţionează cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în Ungaria și Republica Cehă, că în urma ploilor abundente din ultimele zile, Guvernele amblelor state au declarat stare de urgenţă.

Guvernul Republicii Cehe a atenţionat despre revărsarea mai multor râuri, în special fiind vorba de râul Vltava, evacuarea mai multor spitale, şcoli, blocuri de locuit. Pâna în prezent, au fost înregistrate 2 cazuri de deces, 7 persoane au fost anunţate disparute.

În or. Praga nu funcţioneaza metroul, mai multe rute de tramvai sunt sistate. Staţia nodală de cale ferată Kolin, la 80 km de Praga, care face legatură cu reţelele căilor ferate din Polonia, Slovacia, Austria, Rusia, este sub ape, trenurile nu circulă regulat, înregistrând mari întârzieri. Sunt închise, parţial, porţiuni de autostrăzi şi drumuri naţionale, existând pericolul inundării şi alunecărilor de teren. Serviciile de urgenţă ale ţării sunt mobilizate în totalitate, fiind acordat gradul superior de alertă. De asemenea, armata şi poliţia naţională au fost mobilizate pentru a veni în ajutorul sinistraţilor.

Guvernul Republicii Cehe a anunţat că ploile abundente vor continua şi în următoarele zile. Iar în Ungaria, ridicarea maximă a nivelului apei din Dunăre este aşteptată pentru miercuri, 5 iunie curent, cu o înrăutăţire a situaţiei în zilele de 8 – 9 iunie. Populaţia din localităţile aflate în proximitatea fluviului Dunărea a fost evacuată.

Având în vedere gravitatea situaţiei, MAEIE recomandă cetăţenilor şi transportatorilor auto să evite, pe cât e posibil, călătoriile în săptămâna curentă pe teritoriul Republicii Cehe.

Cetăţenii moldoveni aflaţi în dificultate pe teritoriul Republicii Cehe sau a Ungariei, se pot adresa la Ambasadele Republicii Moldova pentru consultanţă şi/sau ajutorul necesar, cât şi la Direcţia Generală Afaceri Consulare din cadrul MAEIE.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=IEbsWEPPbfQ]

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente