Bunele practici electorale aduse de europeni și la Chișinău

147735
Foto: Gaël Martin-Micallef: „Codul electoral ar trebui să asigure mai multă transparență în procesul electoral.” PC compainsdavant.com

Comisia de la Veneția va aduce la Chișinău bunele practici electorale europene. Evenimentul va avea loc în perioada 26-27 iunie , când va fi găzduită a 10-a ediție a Conferinței europene a corpurilor electorale.

Sub titlul „Codul bunelor practici in chestiuni electorale: puncte tari si evolutii posibile”, evenimentul, organizat deopotrivă de Comisia de la Veneţia și Comisia ElectoralăCentrală din Moldova (CEC), va reuni zeci de experți în legislația electorală din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Într-un interviu, Gael Martin-Micallef, expertul comisiei veneţiene a declarat că „primul lucru care trebuie făcut este creșterea încrederii în autoritatea de administrare a alegerilor, pentru că aceasta este cea care organizează alegerile.”

Potrivit expertului, trebuie modificat și cadrul legislativ și anume ar trebui organizat pas cu pas. Întregul proces electoral e necesar să denote transparență, începând cu înregistrarea candidaților și a partidelor, până la votarea în sine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente