S-a mai organizat o noapte în muzeele în capitală (nu că ar fi ele foarte multe la număr, dar), așa cum ne-am obișnuit deja, toate activitățile și ușile muzeelor s-au închis nu în zorii zilei, ci foarte repede după ora 00:00.
Muzica live, jocurile și celelalte activități au fost organizate, desigur, mai devreme. Doar exponatele veșnice îl mai așteptau pe vreun explorator întârziat. Iată ce momente a prins #diez.md la cele două muzee de pe strada 31 august 1989.
Noaptea muzeelor s-a concentrat la Muzeul Național de Istorie și Arheologie și Muzeul Național de Artă. La primul nu am văzut nimic din ce nu am admirat deja anul trecut. Poate am ajuns noi prea târziu, poate administrația muzeului a hotărât că este prea riscant să alcătuiască un nou program. Mulțimea adunată a fost una diversă, de la mame și tătici cu pici, până la tineri care nu stăteau lângă un exponat mai mult de cinci secunde.
Muzeul Național de Artă m-a impresionat însă cel mai mult, și nu cu partea de divertisment, dar cu expoziția de lucrări restaurate! Nume notorii și nu prea. Am fotografiat cam toate numele care nu-mi erau necunoscute și care merită o căutare pe Google. Interesant a fost că alături de lucrarea restaurată se arătau și câteva fragmente din procesul de lucru, inclusiv și cu meșterul care a contribuit la împrospătarea unor lucrări care nu merită ținute undeva în subsol. Capodoperele pictorilor noștri le veți putea admira până pe data de 17 iunie.
La iniţiativa Ministerului Culturii al Franţei, începând cu anul 2005, este organizată ”Noaptea Europeană a Muzeelor” – eveniment la care au aderat în acest răstimp peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume. În anul curent, Noaptea Muzeelor se va desfăşura concomitent cu Ziua Internaţională a Muzeelor – pe 18 mai.