Astăzi se desfășoară o amplă acțiune de sădire a copacilor. Activiștii de mediu spun că e prea devreme

dacd7e19efbde3101ad270455688f2c6

Peste trei milioane de puieți vor fi plantați în acest an, potrivit Agenției Moldsilva. Astăzi este marcată, potrivit instituției, Ziua Națională de Înverzire a Plaiului. Cu toate acestea, acțiunea este criticată de activiștii de mediu care spun că este prea devreme pentru plantări.

Astfel, Moldsilva își propune ca pe 532 de hectare să se sădească 532 de puieți, iar pe 512 hectare să se încorporeze 70 de tone de ghindă. Totodată, astăzi mai mulți politicieni, colective de muncă, reprezentanți ai societății civile au anunțat că vor participa la această acțiune.

Ziua Națională de Înverzire a plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie națională de plantare a arborilor din Republica Moldova și a fost instituită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 27 din 13.02.1995, în scopul implicării societății la înverzirea Plaiului Natal (crearea de noi păduri, fâșii forestiere de protecței a câmpurilor, parcurilor, scuarelor, aliniamentelor de-a lungul drumurilor publice etc.) Inițial, acțiunea de înverzire avea loc primăvara, în luna aprilie, iar din anul 2011 se desfășoară în ultima sâmbătă a lunii octombrie.

Pe de altă parte, activiștii de mediu spun că e prea devreme pentru plantări.

„Continuăm să credem că 26 octombrie a anului curent e devreme pentru plantări de puieți cu rădăcină goală.

Îndemnăm autoritățile să fie mai flexibile – să se orienteze nu doar după decizii luate cu câteva zeci de ani în urmă (ce presupune o campanie națională de împădurire programată pentru o anumită zi), dar și de realitatea schimbărilor climatice și a condițiilor meteo curente. Impactul plantărilor depinde de factori de mediu, nu de calendar!

Iar cei care vor să beneficieze de posibilitatea de a primi material săditor – încercați să-l solicitați pentru o dată mai târzie”, este mesajul activiștilor de la Seed it Forward.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente