(foto) Micul Prinț din Valea Morilor împlinește astăzi un an. Vezi istoria lui

38855467_2077440928934048_8933156879006171136_n
Foto: FB/Igor Uduslivii

Pe 10 august 2018, în Parcul Valea Morilor din Chișinău a fost inaugurat un mini-monument care poartă numele de „Micul Prinț”. Legenda spune că el este originar de pe asteroidul B 612 și a apărut în Valea Morilor în locul unei bile decorative. Coincidență? Nu pare…

Astfel, Chișinăul a obținut o atracție turistică de mărimea unei planete… fie și uneia minuscule, întrucât sculptura are înălțimea de doar 11 centimetri. Omagiatul vă așteaptă pe strada principală a parcului (str. Gheorghe Alexandrescu), imediat după pod, coborâți pe traseul pietonal, plasat de-a lungul lacului. Numărați bilele de pe gard — Micul Prinț vă va aștepta pe cea de-a 23 bilă (dacă e să numărăm de la pod).

Micul Prinț la Valea Morilor

Întreaga istorie a proiectului a fost realizat de designerul Igor Uduslivii. Inițial a fost prințul din plastilină, apoi cel din ceară, iar în final prințul din bronz. Iată așa un fel de reîncarnare. De fapt, întregul proiect are o alură magică. A pornit de la o simplă idee inspirată din statuile micuțe din alte orașe, preferata lui Igor fiind cea din Stockholm – băiețelul care privește luna. Unii luna, alții soarele… dar la partea aceasta ajungem mai târziu.

Foto: Igor Uduslivii

Mai mult, Igor deja realizase una dintre ideile sale legate de Micul Prinț, și anume proiectul Jackets + Bookmarks. În cazul machetei prințului, acesta se ițea dintre pagini sub forma unui semn de carte. Așa că, într-o oarecare măsură, puteai prezice că la un moment dat va apărea și o statuie, noroc că există gardul de la Valea Morilor, noroc că bilele mai cad și cineva găsește un rost în asta.

Cel mai emoționant moment din întregul proces de creare a prințului a fost spargerea carcasei din gips și prima întâlnire cu Micul Prinț din bronz. Cele câteva minute în care Igor a studiat atent și totodată frenetic dacă-i bine, dacă papionul stă aranjat, dacă nu lipsește un bumb, mai să numere dacă are toate degețelele. Apoi asteroidul, sigur sunt toți trei vulcani, sigur unul este stins? Și chiar este ceva magic în această întâlnire, într-un prinț apărut dintr-un avocado.

FB/Igor Uduslivii

Merită de menționat că acest proiect nu a fost realizat în urma unei campanii de crowdfunding sau a unui oarecare grant. Igor l-a realizat din cont propriu, fiind doar ajutat de câțiva prieteni, în special de către sculptorii Anton Vlas și Artiom Muzlaev, cei care care au transformat o masă lichidă și foarte fierbinte într-un prinț mic.

Deși aceștia nu s-au implicat prea mult la nivel emoțional, cel puțin din discuții așa doreau să pară, totuși spre final s-au atașat un pic de el, mai ales că a ieșit perfect din prima. Mai mult, aceștia planifică să și citească istoria Micului Prinț.

FB/Igor Uduslivii

Alexandra Ustinova

Alexandra Ustinova
Igor Uduslivii

Pe parcursul anului, Micul Prinț a fost îngrijit cum se cuvine. Pe timp de iarnă, era îmbrăcat în haine călduroase, iar pe timp de caniculă purta pălării. Vezi mai jos toate vestimentația lui. Garderoba este impresionantă.

(foto) Cu bărcuța de hârtie spre noi aventuri. Micul Prinț de la Valea Morilor a primit o nouă pălărioară

(foto) Micul Prinț și-a pus cușma lui Guguță. Locuitorul planetei B 612 a primit o zmeură în dar

(foto) „Poveste cu aromă de lavandă”. Micul Prinț a vizitat cele mai mov lanuri din Moldova

(foto) Micul Prinț și-a pus pălăria de paie. Locuitorul planetei B 612 s-a pregătit pentru vacanța de vară

(foto) Micul Prinț a absolvit. Locuitorul planetei B 612 și-a pus toca pe cap și a pășit cu fermitate în viață

(foto) I-a păcălit pe toți cu nasul său roșu. Cum s-a deghizat de 1 aprilie Micul Prinț de la Valea Morilor

(foto) Și-a prins un mărțișor în piept și un papion la gât. Cum a arătat, în ajun de 8 martie, Micul Prinț de la Valea Morilor

(foto) Micul Prinț e gata de primăvară. Arată ca un ghiocel și poartă mărțișor

(foto) Micul Prinț de la Valea Morilor este gata de Sfântul Valentin. Ce hăinuțe a primit acesta în dar

(foto) „Căciuliță și fular ca să nu înghețe”. Micul Prinț de la Valea Morilor are straie noi

(foto) Micul Prinț de la Valea Morilor a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cum chișinăuienii împart spiritul Crăciunului

(foto) Micul Prinț de la Valea Morilor, fără căciulă și fular. La doar câteva zile după ce a primit articolele vestimentare acestea au dispărut

(foto) Cu fular și căciulă. Micul Prinț de la Valea Morilor este pregătit oficial de sezonul răcoros

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente