(foto) La Chișinău a fost inaugurat Centrul Național de Inovații Digitale în Educație, „Casa Viitorului”

5R9A2943-1

La Chișinău a fost inaugurat Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Centrul va instrui anual peste 1000 de cadre didactice în utilizarea tehnologiilor digitale în școală.

Pe baza modelului European Schoolnet de la Bruxelles, Clasa Viitorului vine să transforme sistemul educațional din Moldova prin integrarea tehnologiilor digitale în școli. Aceasta va permite cultivarea de abilități digitale absolut necesare erei tehnologice, pregătind tinerii pentru piața competitivă și carierele secolului 21.

5R9A2699

Cu sloganul „Învățăm altfel”, Clasa viitorului presupune utilizarea echipamentelor digitale și schimbarea experienței de învățare într-un spațiu inspirațional, pentru ca școala să devină un mediu atractiv care stimulează creativitate și inovația.

5R9A2943-1

Peste 30 de tipuri de tehnologii sunt utilizate în Clasa Viitorului, printre care echipamente digitale educaționale precum ecrane interactive SMART, seturi de robotică, imprimante 3D, drone, laboratoare digitale, senzori, microcircuite, ochelari VR, camere panoramice, dispozitive și sisteme pentru casa inteligentă, etc. Acestea permit explicarea fenomenelor și a conceptelor din fizică, chimie, biologie, istorie, matematică, informatică, dar și dezvoltă creativitatea și inteligența emoțională.

385A2644

Tehnologiile au fost testate timp de 18 luni de către 2200 de elevi și 110 profesori din 11 licee din țară.

385A2646

La evenimentul de lansare a Centrului „Clasa Viitorului” elevii au demonstrat în cadrul unei expoziții proiectele și abilitățile lor realizate în laboratoarele de clase digitale. Copiii din satul Ștefănești au utilizat fructe și legume pentru a crea un pian cu ajutorul setului de inventică Makey Makey. Elevii de la Măgdăcești au oferit posibilitatea celor prezenți să escaladeze muntele Everest cu ajutorul ochelarilor VR. Prin intermediul microscopului mobil digital, elevii de la liceul „Mihail Sadoveanu” din Giurgiulești au studiat o specie de melci gigantici, originari din Australia. Elevii liceului „Mihai Eminescu” din Leova au demosntrat o dronă controlabilă prin concentrație mentală, prin intermediul unei căști care funcționează pe baza impulsurilor neuronale. Inventivi au fost și elevii liceului „Mircea Eliade” din capitală, care au creat cu ajutorul setului Arduino macheta unei stații orbitale ce generează gravitație artificială.

Vezi mai jos care este lista echipamentului folosit în cadrul proiectului.

Echipament

Pe lângă tehnologii, Clasa Viitorului promovează un spațiu de învățare modern, flexibil și interactiv, de la mobilier modular, până la spații de recreere, unde elevii să se simtă liberi să inoveze. Clasa Viitorului recomandă șase zone de învățare – Creăm, Inovăm, Dezvoltăm, Prezentăm, Comunicăm, Explorăm.

Pentru instruirea inițială și continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova în utilizarea tehnologiilor digitale și aplicarea principiilor Clasei Viitorului, a fost dezvoltat Centrul Național de Inovații Digitale în Educație. Centrul este amplasat la Univeristatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și oferă un spațiu flexibil și reconfigurabil care este dotat cu echipamente digitale educaționale.

385A2651

Anual peste 1,000 de cadre didactice actuale și viitoare vor fi instrute în aplicarea noilor tehnologii în procesul de instruire al elevilor. Centrul Clasa Viitorului va găzdui evenimente inspiraționale pentru profesori și va permite vizite pentru clase de elevi pentru a testa echipamentele digitale și a le replica în toate școlile din țară.

385A2657

Valoarea investițiilor în Clasa Viitorului depășește 12 Milioane de lei, dintre care peste 5 Milioane de lei din bugetul public central și local. Clasa Viitorului este un parteneriat public-privat (PPP) dintre Guvernul Republicii Moldova prin Ministerul Educației, Culturii și Cercetăii, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid, și Fundația Orange Moldova. Partenerii de implementare ai proiectului sunt Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Tiraspol și Centrul de Informații Universitare.

385A2641
385A2691

Clasa Viitorului vizează transformarea sistemului educațional moldovenesc, subliniind importanța domeniilor științifice, tehnologice, inginerie, arte, matematică (STEAM) și cultivarea abilităților și a competențelor secolului 21. Această direcție sprijină eforturile Guvernului Republicii Moldova, care a anunțat că educația STEAM reprezintă un obiectiv major în cadrul Strategiei Educație 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente