Adio imagini cu casele demnitarilor. Noile reguli draconice cu privire la zborul dronelor au intrat în vigoare

Casa-Luncasu-valea-morilor-11-1

Zborurile dronelor va fi permis doar cu „permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii ale MA și SIS”. Cel puțin asta reiese dintr-un comunicat al Autorității Aeronautice Civile odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Aerian al Republicii Moldova adoptat în urmă cu doi ani.

Astfel, în noul Cod a fost expres introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar prin articolul 33 a fost stabilit faptul că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile, cu excepția cazurilor când zborurile au loc în spațiul special rezervat.

Totodată, potrivit prevederilor, „utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MA și SIS”. Asta ar însemna, mai precis că marea majoritate a zborului dronelor din Moldova este interzis, fiind permisă doar cu avizul instituției.

„Principiul de utilizare a aparatelor de zbor pilotate de la distanță (dronelor) trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aeriene cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și a vieții private”, a menționat instituția într-un comunicat.

De aici reiese că Autoritatea Aeronautică Civilă va controla spațiile unde se pot efectua zboruri, cât și timpul, ora și locul acestora, invicându-se protecția datelor cu caracter personal și a vieții private.

La finalul comunicatului de presă este pus la dispoziție și un număr de telefon pentru informații despre cum poți obține avizele și autorizarea. Am încercat să apelăm pe acel număr, însă este menționat că „acest număr nu există”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente