„În zilele urâte, soția mă duce cu mașina la birou”. Cu ce transport, de obicei, chișinăuienii ajung la orice destinație

1

Chișinăul este mega aglomerat dimineața și seara, principalele artere sunt blocate din cauza ambuteiajelor, iar oamenii deseori întârzie la lucru sau nu reușesc la timp să ajungă acasă. De aceea, unii aleg metode alternative de a ajunge la orice destinație, fie pe bicicletă sau pe trotinetă.

300

 

Petru Cliofos, duce copilul pe bicicletă la grădiniță

Petru că este un părinte activ și contribuie la păstrarea mediului înconjurător. Zilnic el își duce băiețelul la grădiniță pe bicicletă. „E sănătos, ușor și accesibil”, spune el. Distanța pe care o parcurge dimineața și seara este de 2 km și îi ia circa 10 minute dus și 10 întors. „Copilul a reacționat pozitiv. Îi place când îl duc cu bicicleta la grădiniță, se simte bine și mândru că este dus în așa mod la grădiniță. Părinții reacționează diferit când mă văd pe bicicletă. Unii se uită sceptic, alții reacționează pozitiv, zâmbesc. Avantajul bicicletei este că fac sport zilnic. Alternativa la bicicletă poate fi scuterul sau bicicleta electrică, dar sunt sigur că și peste 100 de ani bicicleta simplă va fi la fel de populară ca și în prezent, pentru că este un transport ecologic”, a conchis Petru.

 

 

 

2

 

 

Radu Plugaru, merge cu bicicleta la muncă, iar când plouă – cu mașina

„Aleg bicicleta pentru că e mai rapidă, dar mai ales îmi dă libertatea să ajung mai repede oriunde am nevoie. În zilele urâte, soția mă duce cu mașina la birou, pentru că acesta se află în aceeași direcție. Dezavantajele automobilului sunt problemele legate cu locurile de parcare, amenzile, stresul obținut când te afli la volan. Zilnic parcurg 10 km. Transportul alternativ al automobilului sunt bicicletă, microbuzul, troleibuzul, taxiul sau mersul”, a povestit Radu.

 

 

 

4

 

 

Ion Cojocaru, parcurge 15 km pe zi

„De obicei, mă deplasez la serviciu cu patru tipuri de transport: automobilul propriu, troleibuzul, maxi-taxi și bicicleta. Cheltuielile cu automobilul îmi ies în jur de 15-20 lei într-o direcție în comparație cu transportul public: 2-3 lei. Bicicleta este varianta perfectă pentru sezonul cald. Cu transportul public îmi ia circa 25 de minute să ajung la birou, iar pe jos în jur de 15-20 de minute. Zilnic parcurg 15-15.5 km pe drum dus-întors”, a spus Ion.

 

 

 

667

 

 

Vlad Șuleanschi, merge cu troleibuzul, pentru că e „verde”

„Troleibuzul este un pic mai „verde” decât alte mijloace de transport. În Chișinău poți să ajungi în alt colț al orașului maxim într-o oră cu transportul public, nu văd necesitatea unui automobil în plus pentru o familie de 3 persoane. Avantajele troleibuzului sunt următoarele: e mare, mai rar stă în ambuteiaj (de obicei are o linie separată), dacă prinzi timpul potrivit, aproape e liber. Cu el ajung aproximativ în 25-30 minute la birou și parcurg zilnic 10-12 km. Dacă e seara târziu iau un taxi, dacă nu reușesc, atunci  merg pe jos sau soția vine după mine cu mașina”, a relatat Vlad.

 

 

ddî

Orest Dabija, merge pe jos la birou din obișnuință

„Din clasele primare și până în prezent am tot mers pe jos la „serviciu”, și asta a însemnat o distanță nu cu mult mai mică decât cea din prezent. Nu mi-am schimbat niciodată opțiunea, deoarece, e mai comod (evit îmbulzeala din transportul public, mai ales dimineața și seara). Totodată, e mai sănătos (auzisem undeva că 7 kilometri parcurși zilnic pe jos asigură un efort fizic suficient pentru a nu mai practica un sport), e mai ecologic (impactul zilnic e neglijabil, dar cei peste 20 de ani de când merg pe jos cred că pot da un impact decent), e plăcut (am și norocul de a traversa regiuni frumoase – Moldexpo, parcul Valea Morilor), îmi pot programa mai bine timpul (pe jos nu sunt ambuteiaje, așa că dacă întârzii merg mai repede), și nu în ultimul rând, pot asculta multă muzică și cărți audio”, ne-a povestit bărbatul.

Zilnic parcurge cel puțin 7 km, uneori merge chiar și 10 km. Prin urmare, el face 35 de minute de la lucru până acasă și invers. Ca alternativă alege troleibuzul când afară e cald.

 

 

 

Maya Clerfayt, merge pe trotinetăfffff

„Am ales trotineta, deoarece, acest mijloc de transport este mai rapid decât mersul pe jos și e mai puțin problematic decât transportul public. Avantajele trotinetei sunt, că nu sunt implicată în ambuteiaj, nu trebuie să pierd timpul să aștept transportul public la stație. Adică ies din casă, urc pe trotinetă și merg. Zilnic pot parcurge în medie 16 km dus-întors. De obicei, ajung la birou într-o oră, nu mă deplasez rapid, întrucât nu vreau să transpir.  Alternativele preferate ale trotinetei sunt bicicleta, automobilul, troleibuzul sau mersul pe jos.”

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente