10 lucruri mai puțin cunoscute pe care trebuie să le știi despre Dama Parisului

Hugo-Notre-Dame-de-Paris-1024×796
Foto: parismuse.com

Construită din piatră, între secolele XII și XIV, Catedrala Notre Dame din Paris are o istorie de secole. Catedrala gotică reflectă rolul proeminent al Parisului ca și centru economic, și spiritual al secolului XII, iar cicatricile sale apărute în urma Revoluției franceze amintesc despre legătură pe care a avut-o cu monarhia, una care era cât pe ce să ducă la demolarea sa. Zilnic, mii de turiști o vizitează pentru a aprecia valoarea bijuteriei gotice din Paris, relatează mentalfloss.com.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a izbucnit în catedrală. Un turn și acoperișul clădirii s-au prăbușit în întregime, iar pompierii își continuă munca pentru a localiza sursa incendiului. Deocamdată nu se cunoaște care ar fi cauza acestuia. Potrivit unei ipoteze preliminare, focul s-a aprins din cauza unor lucrări de renovare.

Pentru a omagia una dintre cele mai frumoase clădiri gotice din lume, sperând că aceasta va fi salvată, aflați 1o lucruri mai puțin cunoscute despre Notre-Dame de Paris.

#1. Catedrala a fost construită pe un oraș păgân

Île-de-la-Cité, unde acum se află Notre-Dame de Paris, a fost cândva un oraș galo-roman cunoscut sub numele de Lutetia. Catedrala e posibil să fi fost construită chiar peste rămășițele unui templu. În jurul anului 1710, au fost descoperite bucăți de altar sculptat dedicat lui Jupiter și altor zeități (deși rămâne neclar dacă aceasta este o dovadă a unui templu antic sau dacă piesele au fost mutate acolo dintr-o altă locație).

#2. Piese arhitecturale străine pe fațadă

Există trei arcade pe fațada de vest din Notre-Dame, fiecare cuprinzând statui ale unor sfinți și scene sacre. Totuși, una pare să nu se potrivească. Arcada Sainte-Anne pare să dateze dintr-o perioadă mult mai timpurie. Fecioara Maria și Iisus arată mai rigizi în pozițiile lor și mai puțin naturali în trăsături  față de celelalte statui. Acest lucru se explică prin faptul că sculptura dată a fost adusă dintr-o biserică romană. O examinare atentă desfășurată în 1969 a demonstrat că această sculptură nu a fost creată inițial pentru această catedrală și că a fost adaptată pentru a se potrivi structurii gotice.

#3. Are o „pădure” pe  acoperiș

main-qimg-fcf4a52324d05edd9df42d9dc308b351

Catedrala conține una din cele mai vechi rame de lemn din Paris, la crearea căreia au fost utilizate aproximativ 52 de hectare de copaci defrișați în secolul al XII-lea. Fiecare fascicul este fabricat dintr-un arbore aparte. Din acest motiv, structura de lemn istoric este poreclită „Pădurea”.

#4. Contraforturile „zburătoare” au devenit un adevărat trend în arhitectura gotică

Catedrala a fost una din primele structuri construite prin intermediul unor contraforturi „zburătoare” exterioare. Acestea au fost construite în jurul axei sale în secolul al XII-lea pentru a sprijini pereții subțiri. Nevoia de mai multă lumină în biserica incredibil de înaltă necesita ferestre mai mari și, astfel, piloni mai mari. Contra-forturile expuse au devenit un aspect definitoriu al designului gotic și, deși există o dezbatere asupra faptului dacă Notre-Dame a fost prima biserică care le-a avut, acestea, cu siguranță au influențat dezvoltarea arhitecturii sacre.

#5. 28 de regi și-au pierdut capetele în Catedrală, în timpul Revoluției Franceze

În 1793, în mijlocul Revoluției Franceze, 28 de statui ale regilor biblici din catedrală au fost trase cu frânghii și decapitate de mulțime. (Regele Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat la începutul acelui an, iar orice iconografie legată de monarhie a fost distrusă). Pietrele mutilate au fost aruncate într-o grămadă de gunoi, pe care Ministrul de Interne, printr-un ordin special, le-a repus în construcție. Abia în 1977, capetele a 21 de regi au fost redescoperite în timpul lucrărilor din subsolul Băncii franceze de Comerț Extern. Acum acestea se află la Muzeul Cluny din apropiere.

#6. Turnurile nu sunt gemene

151022_d59c0bdab7

La prima privire, cele două turnuri ale Catedralei par a fi identice. O examinare mai amănunțită arată că turnul de nord este, de fapt, un pic mai mare decât cel din sud. Ca și în cazul tuturor elementelor din catedrală, ele au fost construite de-a lungul timpului și reflectă modul în care catedrala reprezintă mai mult un colaj de tendințe arhitecturale decât rezultatul unei viziuni proprii.

#7. Clopotele sale au fost anterior topite și folosite în artilerie

Catedrala, ca și alte biserici din Franța, a fost transformată la sfârșitul secolului al XVIII-lea dintr-un spațiu creștin într-un Templu al Rațiunii. Toate cele 20 de clopote, cu excepția clopotului excepțional numit Emmanuel, au fost îndepărtate și topite pentru a fi transformate în tunuri.

În timp ce clopotele de la Notre-Dame au fost înlocuite în secolul al XIX-lea, noile instrumente nu au fost realizate la fel de bine ca versiunile mai vechi, producând un sunet mai disonant. În cele din urmă, în 2013, un nou ansamblu de clopote i-au reîntors catedralei sunetul deosebit din secolul al XVII-lea, iar clopotul Emmanuel a devenit profund rezonant, răsunând la ocazii speciale.

#8 Napoleon și Victor Hugo au salvat-o

Când Napoléon Bonaparte a decis să fie încoronat în Notre-Dame, clădirea era într-o stare proastă. De ani de zile fusese folosită drept depozit. Ceremonia de încoronare a lui Napoléon a adus o nouă proeminență catedralei. Astfel, încoronarea lui Napoleon a contribuit semnificativ la restabilirea prestigiului de altădată al catedralei.

Cu toate acestea, încoronarea nu a rezolvat și problema deteriorării structurale. Atunci, scriitorul Victor Hugo a folosit clădirea ca o personificare a Franței în romanul său din 1831 – „Notre-Dame de Paris.”. Succesul cărții a servit drept un impuls major la o restaurare complexă, sub supravegherea arhitecților Jean-Baptiste-Antoine Lassus și Eugène Viollet-le-Duc.

#9. Toate drumurile duc spre Catedrala Notre-Dame

Adeseori trecut cu vederea de către turiști este un marcator circular ce include o stea de bronz cu opt vârfuri înglobate în piatră. Pe suprafața acestuia sunt gravate cuvintele Point zéro des routes de France, reprezentând punctul de la care se măsoară distanța de la Paris la alte orașe din Franța.

JEAN-PIERRE BAZARD, WIKIMEDIA COMMONS // CC BY-SA 3.0

#10. Pe acoperișul catedralei locuiesc albine

Pe sacristia Notre-Dame, adiacentă catedralei, este un stup mic de albine. Polenul pentru miere este strâns din plantele cu flori din grădinile din apropiere, inclusiv Piața Jean XXIII, aflată chiar în spatele catedralei. Potrivit The New York Times, mierea este dăruită celor săraci.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente