Prima ieşire în spaţiu a unei echipei formate din femei a fost amânată. Care este motivul

hague_mcclain_koch
Foto: NASA

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anulat prima ieşire în spaţiu a unei echipe formate din două femei astronaut întrucât la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu există suficiente costume spaţiale de mărime potrivită. Prima ieșire a fost anulată pentru ziua de vineri.

 

Ca urmare, Christina Koch va ieşi în spaţiu însoţită de astronautul american Nick Hague. Iniţial, aceasta trebuia să fie acompaniată de compatrioata sa Anne McClain, în cadrul primei ieşiri în spaţiu exclusiv feminine, scrie agerpres.ro.

Până în prezent, cele 214 ieşiri în spaţiu realizate de la lansarea ISS pe orbită, în 1998, au fost efectuate doar de echipe formate din bărbaţi sau dintr-un bărbat şi o femeie.

În timpul ieşirii în spaţiu realizate săptămâna trecută în compania lui Nick Hague, Anne McClain şi-a dat seama că i s-ar potrivit mai bine măsura „medium” a părţii superioare a costumului de astronaut.

Costumele spaţiale de la bordul ISS sunt de fapt un ansamblu de mai multe elemente, combinate pentru a se potrivit corpului astronauţilor, a explicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Centrului Spaţial Johnson din Houston, sediul de unde sunt coordonate misiunile astronauţilor americani.

Potrivit acesteia, la bordul ISS se găsesc două părţi superioare din costum pentru fiecare dintre cele trei mărimi disponibile (mediu, mare, foarte mare). Una dintre părţile destinate măsurii medii este însă o piesă de rezervă care necesită 12 ore de muncă pentru a fi pregătită de ieşirea în spaţiu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente