Lege fără colți. De ce la 3 luni de la „interzicere”, pungile continuă să fie comercializate în magazine

1451498706863

„Începând cu ianuarie 2019, va fi interzisă utilizarea comercializării pungilor de transport”. Anume asta scriau mai multe publicațiiîn ajunul aprobării acestei proceduri, însă, la câteva luni de la intrarea în vigoare s-a constatat că de fapt nu are cine aplica prevederile. Potrivit AGORA.MD, legea care venise să salveze mediul înconjurător este însă nefuncțională. În magazine continuă să se ofere pungi de plastic, iar la piețe vedem la orice pas așa-numitele pungi „calendar” pentru că prevederea care stabilea amenzile…a dispărut din lege.

La începutul anului directorul ANSA spunea pentru IPN că „în lege nu este indicat expres cine își va asuma controlul. Respectiv, sunt necesare precizări cine și ce atribuții are”. Iar asta s-a datorat mai multor modificări ce au intervenit în procedura legislativă, care de regulă sunt tare rar acoperite de transparența legislativă.

În cazul acestei legi, AGORA.MD scrie că prevederile ce presupuneau sancționarea au dispărut. S-a întâmplat la Comisia economie, buget și finanțe a fost propus un amendament prin care aliniatul care prevedea sancțiunile a fost exclus, iar „contravențiile se remit spre examinare Agenției pentru Protecția Consumatorului”.

Amendamentul a fost propus de liberal-democratul Tudor Deliu în prima lectură a proiectului (extras din stenograma ședinței Parlamentului din 25 mai 2017, pagina 29).

Deliu a considerat că în acest caz în lege vor figura doi agenți constatatori: MAI și Agenția pentru Protecția Consumatorilor. „Codul contravențional prevede că nimeni nu poate fi supus de două ori răspunderii contravenționale. Ce se va întîmpla în acest caz cînd doi agenți constatatori vor constata această contravenție, care dumneavoastră o propuneți în Codul contravențional, ori unii, ori alții? Și părerea mea că nu ar trebui să fie ambii”, spunea Deliu în ședința Parlamentului.

Contactat de AGORA, fostul deputat spune că nu-și amintește să fi propus un asemenea amendament. „Nu, absolut, eu cu ambele mâini am susținut și susțin această inițiativă, eu nicidecum nu puteam să semnez așa un amendament. Nu-mi aparține mie așa un amendament”, a spus Deliu după ce i-a fost citit textul modificării.

Un aviz similar a fost contrasemnat de și de fostul Ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. Acesta a spus că „MAI sau poliția nu are dreptul să intre cu verificări în nici un magazin, aceasta este o practică sovietică, iar în sens european este considerat un abuz, vedeți și în avizul Direcției Juridice a Parlamentului se spune despre acest lucru. Astfel la import responsabil pentru pungile de plastic este Serviciul Vamal, iar pe intern Serviciul Fiscal și Protecția Consumatorilor, or, orice altă încălcare din magazine va fi raportată astăzi la aceste două entități”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente