În timpul lucrărilor de restaurare a cimitirului evreiesc din Chișinău, mai multe morminte au fost deteriorate. Ce spun autoritățile

sdfv (1)
Foto: facebook.com/andrei.agapie.16

În timpul lucrărilor de restaurare a cimitirului evreiesc din Chișinău au avut fost deteriorate mai multe pietre funerare (morminte), după ce peste acestea au căzut copacii tăiați de muncitori.

Printre monumentele avariate se numără pietrele funerare ale victimelor pogromului evreiesc din 1903. Șeful Agenției de Inspecție și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefaniță, consideră că acesta este un sacrificiu justificat: în opinia lui, dacă muncitorii ar fi încercat să taie arborii altfel, unul dintre ei ar fi suferit. El a promis că pietrele funerare distruse vor fi restaurate.

Ștefăniță a menționat pentru News Maker că situația nu trebuie dramatizată. De asemenea, el a vorbit și despre procesul curățării cimitirului de copaci, care s-a dovedit a fi unul foarte dificil, deoarece tehnica grea nu putea trece printre morminte. Astfel, în timpul tăierii copacilor au avut de suferit aproximativ 80 de pietre funerare.

„Ne-am gândit mai întâi la siguranța muncitorilor. Da, monumentele au suferit, dar ne bucurăm că nu au existat victime umane”, a explicat Ștefaniță, adăugând că nu există altă cale de a curăța cimitirul. În același timp, el a subliniat că a cerut în mod repetat lucrătorilor să se ocupe cu grijă de monumente. Totuși, el a adăugat că multe dintre acestea nu au fost distruse în timpul lucrărilor, dar mult mai devreme.

Ștefaniță a promis că toate pietrele funerare vor fi restaurate și a remarcat că principalul este faptul că au fost începute lucrările de reabilitarea și restaurarea cimitirului, unde nu s-a făcut nimic de 50 de ani.

Când se vor termina lucrările de restaurare și cine exact va restaura pietrele funerare, însă nu a specificat.

Cimitirul evreiesc din Chișinău a început să fie restaurat în toamna anului 2018.

sdf

sdfv (2) sdfv (3) sdfv (4)

sdfv (5)

Sursa foto: Fb/andrei.agapie.16

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente