(foto) Profesorul Emerit al Universității din Strasbourg Georges Kleiber – Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

4_G.Kleiber_DHC_USM

Universitatea de Stat din Moldova a decernat vineri, 15 martie 2019, în cadrul ședinței solemne a Senatului USM, titlul onorific de Doctor Honoris Causa domnului Georges Kleiber, Profesor Emerit al Universității din Strasbourg și membru al Colegiului Catedrelor Institutului de Studii Avansate din Strasbourg, Franța.

La ceremonia care s-a desfășurat în Sala Senatului USM, au fost prezenți Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Repubicii Franceze în Republica Moldova, domnul Pascal Le Deunff, dna Roxana Țurcanu-Tolomey, responsabil al Antenei Agenției Universitare a Francofoniei din Chișinău, membrii Senatului Universității, reprezentanți ai comunității universitare, ai Alianței Franceze în Moldova și ai altor structuri francofone din republică.

4_G.Kleiber_DHC_USM

Distincţia a fost acordată în urma deciziei Senatului USM din data de 11 ianuarie 2019, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a profesorului Georges Kleiber la dezvoltatea lingvisticii franceze și romanice, de apreciere a activității științifice prodigioase, care i-a adus rezonanța internațională binemeritată.

2_G.Kleiber_DHC_USM

”Georges Kleiber este o personalitate notorie în domeniul lingvisticii generale și a contribuit mult la formarea știintifică și didactică a profesorilor, doctoranzilor și masteranzilor de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cooperare care va continua și in cadrul școlilor științifice”, a menționat cu ocazia decernării distincției onorifice, Rectorul Universității de Stat din Moldova, dr.hab., prof.univ. Gheorghe Ciocanu.

În Laudatio, prezentat de către Ion Guţu, dr. conf., şef al Departamentului de Lingvistică Romanică şi Comunicare Interculturală, au fost puse în valoare atât meritele științifice, didactice şi umane ale distinsului lingvist francez, cât şi aprecierea valoroasă a personalității profesorului Georges Kleiber, membru al consiliilor editoriale ale mai multor reviste de limbă franceză și străină, autor al peste 400 de articole și 11 cărți, printre care Semantica prototipului, fiind tradusă în mai multe limbi.

3_G.Kleiber_DHC_USM

Georges Kleiber a primit numeroase premii și distincții științifice, inclusiv Medalia de Argint a Centrului Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS) în 1998. În 2015, a fost distins cu Ordinul Francez Palmele Academice, în grad de Comandor, și deține titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Uppsala (Suedia), Aarhus (Danemarca) și Constanța (România). Dl G. Kleiber este, din 2015, membru al Academiei Regale de Limbă și Literatură franceză din Belgia și membru onorific al Asociației Universitare din Italia.

În discursul său de răspuns, prof. G. Kleiber, deja Doctor Honoris Causa al USM, a ținut să menționeze colaborarea variată cu USM, îndeosebi cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, şi necesitatea de a continua această cooperare prin prisma Colegiului catedrelor USIAS şi a posibilității de a acorda burse sau fonduri cercetătorilor lingviști de la USM cu performanțe clare. Cele trei reluări Merci, Merci, Merci au avut un ecou benefic asupra senatorilor şi tuturor celor prezenți în sală, în semn de gratitudine din partea dlui DHC G. Kleiber adus întregului corp profesoral al USM.

1_G.Kleiber_DHC_USM

La final, proaspătul laureat a fost felicitat de membrii comunității academice și invitații prezenți la eveniment.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente