Echinocțiu de primavară sau când ziua este egală cu noaptea. Ce reprezintă acest fenomen și la ce ora va avea loc

Echinoctiu-de-toamna-1170×644
Foto: Playtech

De astăzi, 20 martie, putem spune că primăvara a venit în calendar. Din punct de vedere astrologic, anume din această zi este considerat începutul primăverii pentru că soarele trece prin punctul de intersecție a elipticii cu ecuatorul ceresc, ceea ce face ca ziua să fie egală cu noaptea în orice colț al planetei.

Acest fenomen reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere. Echinocțiul va avea loc la ora 21:58.

În emisfera sudică a Pământului procesul este exact invers, astfel în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Iar în regiunile polare începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care durează şase luni.

Cuvântul “echinocţiu” provine din limba franceză – “équinoxe” – care înseamnă din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.

Conform tradiţiei creştine, echinocțiul prevestește și venirea Paştelui, care este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocţiu primăverii.

Acest fenomen va dura până pe data de 21 iunie, atunci când vine echinocțiu de vară.

Google sărbătorește echinocțiul din acest an cu un doodle special vezi mai jos cuma arată acesta.

echino

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente