(doc) Cahulenii vor fi obligați să plimbe câinii doar în botnițe și cu lese, iar dacă vor deceda, să anunțe autoritățile

WP_20150815_004

Acestea sunt doar câteva prevederi din Regulile de întreținerea a câinilor în raza municipiului Cahul, inclusiv satul Cotihana, Reguli ce urmează a fi aprobate joi de către consilierii municipali, scrie ziuadeazi.md.

În proiectul de decizie propus spre aprobare sunt indicate un șir de obligațiuni ale deținătorilor de câini cum ar mai fi:

# Să înregistreze câinii la autoritatea competentă – DRSA Cahul.

# Anual să vaccineze câinii împotriva rabiei, conform programului strategic, căruia sunt supuşi câinii începând cu vârsta de 2 luni. Câinii cumpăraţi recent sunt prezentaţi în termen de 5 zile din momentul procurării la medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru a fi supuşi controlului sanitar-veterinar şi vaccinării împotriva rabiei.

# Imediat să anunţe la DRSA Cahul despre îmbolnăvirea sau decesul câinilor ce le aparţin.

– Imediat să anunţe serviciile medicale şi DRSA Cahul despre cazurile de muşcături ale oamenilor sau animalelor de către câinii ce le aparţin. În regim de urgenţă, se solicită, supravegherea de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit a cîinelui care a provocat muşcături.

#Să plimbe câinii numai cu botniţe şi lese.

# Să colecteze dejecţiile cîinilor scoși la plimbare.

# Să întrețină câinii cu lese, să-i lase liberi numai în curţile închise, excluzând posibilitatea traumatizării oamenilor.

# În cazul schimbării locului de trai şi/sau lipsei necesităţii câinilor să nu le permită accesul în stradă fără supraveghere, ci să îi predea la Azilul pentru câinii fără stăpân din municipiul Cahul.

# În caz de deces a câinelui, deținătorul lui, urmează a anunța medicul Azilului pentru câinii fără stăpân din municipiul Cahul și transmite cadavrul.

# Câinii pot fi înstrăinați numai cu anunţarea DRSA Cahul pentru operarea modificărilor în registrul instituției.

#La întreprinderile unde accesul cetăţenilor pe teritoriul acestora este necesar, atât din punct de vedere al genului de activitate al întreprinderii, cât şi din necesitatea cetăţeanului, se interzice deţinerea câinilor în libertate. Aceștia urmează a fi plasaţi în voliere sau după caz legaţi.

Totodată, deținători de câini vor avea și anumite drepturi ca:

# Să întrețină un câine în apartamentul folosit de o singură familie, iar în apartamentul folosit de câteva familii – numai cu acordul scris al tuturor locatarilor.

# În curţile particulare să întreţină câinii legaţi sau liberi, doar cu condiția că acestea sunt bine îngrădite.

# La dorinţă, în curţile private de folosinţă comună, pot să întreţină permanent în voliere unul sau doi câini la minim 10 m de la apartamente, cât și de la imobilele învecinate.

# Să plimbe câinii, să-i transporte cu toate tipurile de transport public numai cu lese scurte şi botniţă.

# Să beneficieze de vaccinările, conform programului strategic naţional şi legislaţiei în vigoare.

„Vinovaţii de încălcarea regulilor nominalizate vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile Codului Contravenţional al Republicii Moldova, în baza proceselor-verbale întocmite de agentul constatator” se spune în proiectul de decizie.

Regulile de întreținerea a câinilor în raza municipiului Cahul, inclusiv satul Cotihana urmează să intre în vigoare o dată ce vor fi votate de către aleșii locali.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente