Astana ar putea fi redenumită în cinstea lui Nursultan Nazarbaev. Va fi a treia capitală care va purta numele președintelui țării

98_main

Noul președinte al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a propus, după o zi de la învestire în funcție, să fie redenumită capitala Kazahstanului în cinstea lui Nursultan Nazarbaev. Acesta propune ca Astana să fie redenumită în Nursultan.

„Eu propun să redenumim capitala țării noastre Astana în Nursultan în cinstea primului președinte al Kazahstanului”, a declarat Tokaev, scrie aljazeera.com.

Experiența politică a lui Tokaev este una bogată. Acesta este diplomat de carieră, în perioada 2013-2019 a deținut funcția de speaker al Senatului din Kazahstan. În acest context, politicianul va îndeplini funcția de președinte până la scrutinul prezidențial din anul viitor.

Nazarbaev, care și-a anunțat ieri demisia, după 29 de ani de președinție (fiind cel mai longeviv președinte de țară din fosta URSS), va deține funcția de președinte pe viață.

Astana a devenit capitala Kazahstanului în 1997, asta după ce până în acel an orașul principal al țării era Almaty. În lume există doar 2 capitale care poartă numele foștilor președinți. Prima este Washington D.C. (SUA), iar a doua este Monrovia (Liberia). Orașul Monrovia a fost înființat în 1822 de coloniști afroamericani și denumit astfel în onoarea președintelui american James Monroe

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente